SUĐENJE ZA MAESTRO

Obrana želi Sanadera i Polančeca na sudu

09.03.2009 u 16:16

Bionic
Reading

Obrana bivšeg potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Josipa Matanović, optuženog u slučaju 'veliki maestro', predložit će da se kao svjedoci u jednom od najvećih antikorupcijskih postupaka ispitaju premijer Ivo Sanader i potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Matanovićev odvjetnik Branko Šerić najavio je danas da će sudskom vijeću pod predsjedanjem sutkinje Ivane Kršul sutra predati popis s imenima desetak osoba čije saslušanje traži u nastavku suđenja.

Šerić smatra da bi se Sanader trebao ispitati kao predsjednik Vladina Povjerenstva za upravljanje državnom imovinom, a Polančec kao predsjednik Upravnog odbora HFP-a. Dodao je da njihovim svjedočenjima obrana želi utvrditi je li prvooptuženi Matanović kao jedan od četiri potpredsjednika HFP-a mogao utjecati na odluke Povjerenstva i Upravnog odbora, koji je morao odlučivati o svim privatizacijama vrijednijim od 10 milijuna kuna.

Predstavnici Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) nisu željeli komentirati najavu novih dokaznih prijedloga obrane. No, na novinarsko pitanje misle li da bi premijer i njegov zamjenik mogli rasvijetliti neke okolnosti povezane s ovim slučajem kažu da su sve svjedoke za koje su smatrali da su bitni za dokazni postupak već predložili sudskom vijeću.

Osim odluke o novim svjedocima, sudsko vijeće sutra bi trebalo odlučiti i o još jednom zahtjevu obrane da se drugooptuženi Robert Peša pusti iz pritvora.
Na suđenju dužnosnicima HFP-a i ostalim optuženima u tzv. velikom maestru danas su kao svjedoci ispitani Ivan Kovačev i Sandra Lihter iz Sektora nekretnina Fonda, dok se supruga prvooptuženog Matanovića, Nedjeljka Kolombo Matanović pozvala na zakonsku blagodat i odbila svjedočiti.