UNATOČ DRŽAVNOJ POLITICI

Obnovljivi izvori energije spašavaju hrvatski izvor

16.11.2013 u 11:10

Bionic
Reading

Unatoč nastupu tridesetak izlagača, među kojima su neki i iz inozemstva, aktualne prilike odrazile su se i na 5. međunarodni sajam obnovljivih izvora energije, najstariju sajamsku priredbu takve vrste u Hrvatskoj koja se od petka do nedjelje održava u Varaždinu

Ove godine izostali su, primjerice, HEP i proizvođači vjetroelektrana. Potonje je zacijelo posljedica Vladinih mjera zbog kojih su ulaganja u solarne i vjetroelektrane postala neatraktivna. No neki se ne predaju, kao što je slučaj sa varaždinskim Solvisom koji je ove godine uspio udvostručiti proizvodnju.

Pohvale Varaždinskoj županiji

Varaždinska županija i grad Varaždin nisu samo prvi krenuli s takvom vrstom sajma, već nisu imali strpljenja da se svi zajedno dogovorimo te su prvi krenuli s projektima energetske učinkovitosti u javnom sektoru i danas se imaju čime ponositi, ustvrdila je Anka Mrak Taritaš, ministrica graditeljstva, osvrćući se na projekte energetske obnove varaždinskih škola i dječjih vrtića o kojima su govorili varaždinski župan Predrag Štromar te zamjenica varaždinskoga gradonačelnika Natalija Martinčević.

Otvarajući sajam, ministrica je naglasila da je energetska učinkovitost i u središtu pozornosti ministarstva i Vlade.

'Vlada je donijela program energetske učinkovitosti obnove zgrada javnog sektora za 2014.-2015. godinu. Već krajem studenog raspisat će se prvi natječaj za obnovu, a nadam se da će iduće dvije godine biti provedeno 200 natječaja za isto toliko zgrada javnog sektora', rekla je Mrak Taritaš.

'Jedini smo proizvođač solarnih modula u Hrvatskoj, a vjerojatno će tako i ostati s obzirom na to da je kvota za solarne elektrane smanjena na 5 MW, dok je za ovu godinu ugovoreno 15 MW. Smanjena je i otkupna cijena za energiju dobivenu od Sunca, a promijenjeni su i uvjeti otkupa. Naime, ako imate elektranu od 10 kW, a potrošnju od jedan, taj jedan kilovat HEP će otkupiti po ugovorenoj cijeni, a ostalo po istoj onoj koju kupujete od HEP-a ili nekog drugog proizvođača', veli Jurica Cindori iz Solvisa objašnjavajući posljedice nedavnih promjena.

Novonastale okolnosti dale su dodatni poticaj za usmjeravanje na prodaju solarnih modula u inozemstvo, gdje odlazi više od 80 posto proizvodnje Solvisa u kojem radi 110 zaposlenika. Najznačajnije tržište je njemačko, a zatim zemlje Beneluxa, Engleska i Italija.

'Na sreću, imamo puno upita iz inozemstva, pa smo tako počeli raditi i za Francusku. Dobar dio proizvodnje dogovorili smo već za iduću godinu. Ove godine udvostručili smo proizvodnju sa 25 na 50 MW. Zbog toga smo dokupili proizvodnu liniju iz bivšeg Solarisa koji je dio proizvodnje preselio u Kanadu', kaže Cindori.

Na Cro Eco Energy Expou, čiji je organizator Grad Varaždin, izlaže i tvrtka Nika konstrukcije, jedini hrvatski proizvođač konstrukcija za sunčane elektrane.

'Programom, koji smo razvili zajedno s Centrom kompetencije za obnovljive izvore energije, danas zauzimamo gotovo 60 posto domaćeg tržišta na kojem smo se nametnuli kvalitetom i cijenom', kaže Zvonko Kišić, direktor Nika konstrukcija, koja je od 60 tona aluminija napravila konstrukciju za najveću domaću integriranu sunčanu elektranu ukupne snaga 999 kW koja je postavljena u varaždinskoj Slobodnoj zoni.

Da ima i primjera seljenja proizvodnje u Hrvatsku, svjedoči ludbreška tvrtka Ducati komponenti. Za matičnu korporaciju Ducati energia proizvodi dijelove za lake četverocikle na električni pogon koje posjetitelji mogu isprobati.

'U našem je planu da se proizvodnja naših električnih četverocikala FreeDuc preseli iz Bolonje u Ludbreg gdje proizvodimo punjače za sve vrste električnih vozila, i to za talijanski Enel, Legant i neke poznate proizvođače automobila. Proizvodimo i elektrokotače pogodne za ugradnju na sve vrste bicikala, a pripremamo i proizvodnju kondenzatora', najavljuje Dražen Crnković, direktor poduzeća Ducati komponenti.

ITD Tim i Elfo servis predstavili su program Cro Green LED. Riječ je o domaćoj proizvodnji LED cijevi i žarulja koje mogu zamijeniti svu postojeću rasvjetu u kućama i industrijskim pogonima uz ogromne uštede energije zahvaljujući čemu se razmjerno brzo vraća uloženo. Štoviše, budući da nude hrvatski proizvod, moguće je od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobiti sufinanciranje od 30 do 40 posto.

'Zadnjih godina raste zanimanje za LED rasvjetu koja troši osjetno manje energije u odnosu na druge vrste rasvjete. Prosječno kućanstva koje plaća struju od 400-500 kuna može račune smanjiti do 50 posto. Klasična žarulju od 80 vata mijenja LED rasvjeta od 7,5 W, a fluorescentna cijev od 150 cm i 58 W može zamijeniti LED cijev od 23 W. Uz to, nema potrebe za starterom i prigušnicom. Naši proizvodi imaju certifikat da svijetle 70 tisuća sati istom snagom, a 120.000 sati sa smanjenim intenzitetom od 15-20 posto. A kada naše LED rasvjetno tijelo izgubi intenzitet, može nam se vratiti da ga posložimo za 10 posto njegove vrijednosti i zatim svijetliti narednih 70 tisuća sati', objašnjava Damir Fotak iz novomarofskog Elfo servisa.

Osim LED rasvjete, ITD Tim bavi se i profesionalnom industrijskom elektronikom koju izvozi u Švicarsku, Francusku pa čak i u Kinu.

'Riječ je o posebnim elektronskim modulima koji se stavljaju u kotlovnice, tunele, lakirnice i slična mjesta gdje postoji opasnost od eksplozije', doznajemo od Stjepana Vrpoljca, direktora ITD Tima.

Tijekom održavanja sajma, na kojem se posjetitelji mogu upoznati s niskoenergetskim kućama i sličnim sadržajima, održavaju se i predavanja vezana uz energetsku učinkovitost i domaća dostignuća na polju obnovljivih izvora energije. Jedan od najvećih iskoraka tu je napravio varaždinski Centar kompetencije za obnovljive izvore energije.

'S UNDP-om dogovorili smo projekt transfera tehnologije za proizvodnju turbina za male hidrocentrale, a sada obučavamo dvije tvrtke u Tadžikistanu da ih proizvode', doznajemo od dr. Kristijana Horvata, direktora Centra koji je razvio nekoliko tipova malih hidrocentrala.