HRVATSKO-TURSKA INICIJATIVA

Obnovit će most Sulejmana Veličanstvenog od Osijeka do Darde!

29.05.2012 u 17:46

Bionic
Reading

U Osijeku je danas osnovano Društvo hrvatsko-turskog prijateljstva Osijek kojem će jedan od ciljeva biti obnova drvenog mosta od Osijeka do Darde dužine osam kilometara

Osnivači društva održali su sastanke s predstavnicima Turske uprave za međunarodnu suradnju i razvoj (TIK) i Veleposlanstva Turske, koji su zainteresirani za ulaganje u izgradnju mosta u okviru obnove turske arhitektonske, umjetničke i kulturne baštine na području nekadašnjeg Osmanlijskog carstva.

Budući da se Osijek od 1526. oko 160 godina nalazio pod turskom vlašću, Damir Jurić, predsjednik novoosnovanog društva, na današnjoj osnivačkoj sjednici ustvrdio je da je taj period na lokalnu povijest i kulturu ostavio značajan utjecaj, koji društvo  namjerava istražiti, promovirati i dijelom obnoviti.

'Hrvatska će uskoro postati članica Europske unije, a Turska se Europi želi jasnije pokazati kao zemlja koja ubrzano napreduje u svim pogledima, osobito gospodarskim', poručio je Jurić, ocijenivši obnovu drvenog mosta jednom od glavnih smjernica boljeg povezivanja grada Osijeka i Slavonije s Turskom

Prema njegovim riječima, u Osijeku su već boravili predstavnici Turske uprave za međunarodnu suradnju i razvoj (TIK) i izrazili interes za obnovu mosta koji je prije gotovo 500 godina smatran arhitektonskim čudom. Uslijed gospodarske ekspanzije, koja se danas mjeri godišnjim BDP-om od osam posto, Jurić tvrdi da Turska namjerava obnoviti takve važne građevine širom nekadašnjeg Osmanlijskog carstva, kako bi promovirala svoju ostavštinu i suvremenu suradnju

Uspije li ova inicijativa, most će se protezati od lijeve obale Drave u Osijeku, preko nekadašnjeg poplavnog područja, mjestimično krivudajući, do baranjskog mjesta Darda. Povjesničar Ive Mažuran nazvao je tu građevinu kolosalnom i najvećim građevinskim poduhvatom u Europi u to vrijeme. Originalan izgled Mažuran opisuje kao širine oko šest metara, s drvenom ogradom te stražarnicama i odmorištima za putnike. Gradnja je dovršena 1566. godine, četrdeset godina nakon osvajanja Osijeka. Čvrstoću drvenog čuda zatim je isprobala Sulejmanova vojska na putu za Sziget. Zadivljeni putnici, piše Mažuran, građevinu su prozvali slavnim i čudesnim (Il ponte famoso d'Essek, Die so berühmte und wunderbahre Essecker Brücke).

'Osim toga, moramo potaknuti istraživanje arhiva u Carigradu u kojemu postoji velik broj povijesnih informacija o Osijeku i Hrvatskoj, ali su potpuno neistražene, za razliku od bečkih i budimpeštanskih arhiva', planira Jurić, a usto u program društva ulazi i suradnja sveučilišta i gospodarstva.

Govor na današnjem osječkom skupu najavio je veleposlanik Turske Burak Özügergin, ali morao je otkazati zbog poziva u Sabor. Andrija Karafilipović, predsjednik Koordinacije hrvatskih društava prijateljstava, podržao je osnivanje društva konkretnim savjetima o načinu rada i suradnji s hrvatskim i inozemnim institucijama. Hrvoje Dusper, tajnik Hrvatsko-turskog društva prijateljstva iz Zagreba, također je ponudio svoju suradnju osječkom društvu.

Za potpredsjednika izabrana je Miljenko Turniški, inače predsjednik Agencije lokalne demokracije iz Osijeka, a za tajnika Siniša Maurus, službenik Turističke zajednice Grada Osijeka.