PRISJEĆANJA

Obljetnice 'Bljeska' i 'Memorijala 12 redarstvenika'

01.05.2011 u 10:01

Bionic
Reading

Polaganjem vijenaca na grobove 12 redarstvenika u Vinkovcima i okolnim selima u nedjelju ujutro je počelo dvodnevno obilježavanje 20-te obljetnice njihove pogibije čiji će središnji dio biti sutrašnji mimohod Borovom i polaganje vijenaca na spomen-obilježje u središtu sela. U Okučanima je jutros započelo obilježavanje 16. obljetnice vojno-redarstvene akcije 'Bljesak' kojom su hrvatske snage oslobodile zapadnu Slavoniju

Pripadnici tadašnje Policijske uprave Vinkovci mučki su ubijeni iz zasjede 2. svibnja 1991. godine u Borovu (selu) i taj događaj predstavlja prvu hrvatsku kolektivnu žrtvu te neslužbeni početak Domovinskog rata u Hrvatskoj. Redarstvenici Stipan Bošnjak, Antun Grbavac, Josip Culej, Mladen Šarić, Zdenko Perica, Zoran Grašić, Ivica Vučić, Luka Crnković, Marinko Petrušić, Janko Čović, Željko Hrala i Mladen Čatić ubijeni su tijekom akcije spašavanja dvojice kolega koje su u noći s 1. na 2. svibnja, tijekom redovite policijske ophodnje, u Borovu zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi. U akciji je ranjen i 21 redarstvenik, a ubijene su pripadnike vinkovačke policije srpski teroristi nakon ubojstva i masakrirali.

'Za taj najteži oblik oružane pobune u Borovu tadašnje je Vojno tužiteljstvo u Osijeku 1992. godine podignulo optužnicu protiv 51 osobe. Nekoliko mjeseci kasnije donesena je presuda kojom je deset osoba proglašeno krivima u odsutnosti te im je određeno po 20 godina zatvorske kazne. Šest godina kasnije Županijski sud u Osijeku donio je rješenje o obustavi postupka izvršenja kazne protiv svih, primijenivši Zakon o općem oprostu', priopćila je u najavi Memorijala 12 redarstvenika vukovarsko-srijemska policija.

Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je novu istragu temeljem kaznene prijave Steve Culeja, brata ubijenog policajca Josipa Culeja. Za teško ubojstvo prijavljeno je 30-ak osoba, a istraga još uvijek traje te se traže činjenice i svjedoci, odnosno ispituju okolnosti krvavog događaja. I prošle je godine, u studenom, dovršeno kriminalističko istraživanje nakon kojeg je policija Državnom odvjetništvu kazneno prijavila pet osoba zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika. Samo jedan od prijavljenih tada je i priveden, dok su preostala četvorica nedostupna tijelima progona.

Središnji događaj 20-te obljetnice stradanja hrvatskih redarstvenika bit će mimohod pripadnika Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata od ulaza u Borovo do spomen-obilježja poginulima. Vijenac će, među ostalim, položiti i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić. Sveta misa bit će služena u crkvi sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima.

Započelo obilježavanje vojno-redarstvene akcije 'Bljesak'

Budnicom u izvedbi orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske gradskim ulicama, u Okučanima je jutros započelo obilježavanje 16. obljetnice vojno-redarstvene akcije 'Bljesak' kojom su hrvatske snage oslobodile zapadnu Slavoniju.

Akcija 'Bljesak' počela je u 5,30 sati 1. svibnja 1995. i okončana je idući dan popodne. U toj, do tada najopsežnijoj oslobodilačkoj akciji u Domovinskom ratu, poginula su 42 hrvatska branitelja, a 162 su ranjena. U akciji je oslobođeno 500 četvornih kilometara teritorija te uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

U spomen na poginule hrvatske branitelje i civile u 'Bljesku', vijence podno središnjeg križa u Spomen parku hrvatskim vitezovima u 10,30 sati položit će i svijeće zapaliti državna i druga izaslanstva. U Župnoj crkvi sv. Vida u 11 sati bit će služena misa zadušnica. Tijekom dana posjetitelji će imati prigodu i razgledati Tehničko-taktički zbor naoružanja i vojne opreme MORH-a, postavljen u Zagrebačkoj ulici dok će se u večernjim satima u Domu kulture održati kulturno-zabavni program.