isw-ovo izvješće

Objavljene nove karte rata u Ukrajini: Vagnerovci uzeli 'taktičku pauzu' u Bahmutu

10.03.2023 u 09:53

Bionic
Reading

Kako stvari stoje, ruska plaćenička skupina Wagner uzima 'privremenu taktičku pauzu' u istočnom Bahmutu, navodi američki think-tank Institut za proučavanje rata (ISW). Skupinu Wagner, uglavnom sastavljenu od kriminalaca regrutiranih iz ruskih zatvora, osnovao je oligarh Jevgenij Prigožin i bila je ključna snaga u opsadi Bahmuta

Bahmut je već mjesecima mjesto žestokih borbi, a Prigožin je prije nekoliko dana rekao da je početkom ovog tjedna preuzeo kontrolu nad istočnim dijelom grada. Međutim, prema Institutu za proučavanje rata (ISW) nije jasno hoće li skupina 'zadržati svoju operativnu premoć u budućim ruskim ofenzivama u gradu'.

'Nije bilo izvješća o borcima Wagnera koji izvode ofenzivne operacije iz istočnog Bahmuta u središnje dijelove grada otkako su ruske snage zauzele cijeli istočni Bahmut koji se nalazi istočno od rijeke Bahmutka 7. ožujka', navodi ISW. Također vjeruju da je skupina Wagner čekala dok ne stigne dovoljno pojačanja konvencionalnih ruskih trupa.

'Dolazak povećanog broja konvencionalnih ruskih snaga u to područje može sugerirati da ruske snage namjeravaju neutralizirati moguću kulminaciju Wagnerovih ofenzivnih operacija u Bahmutu novim konvencionalnim trupama', dodaje se, prenosi N1.

U tom kontekstu zanimljiva je i Prigožinova najnovija izjava. Šef Wagnera rekao je kako mu je uskraćen pristup posebnim kanalima za komunikaciju s ruskim vlastima kako bi prestao tražiti streljivo za svoje plaćenike. 'Kako bih prestao tražiti streljivo, isključen mi je pristup svim posebnim komunikacijskim kanalima u svim uredima i jedinicama, a blokirane su sve propusnice do odjela nadležnih za donošenje odluka.”

  • +11
Rat u Ukrajini - napadi na Kijev 9. ožujka 2023. Izvor: Profimedia / Autor: Ruslan Kaniuka/UKRINFORM / Sipa Press / Profimedia

Osnivač Wagner grupe također je izjavio da mu preostaje jedino da putem medija zatraži dodatne isporuke streljiva, što i namjerava učiniti. Prigožin je ranije u više navrata optužio rusko vojno vodstvo da nije opskrbilo vagnerovce streljivom koje je bilo dostupno u vojnim skladištima. U veljači je podijelio fotografiju gubitaka ruskih plaćenika koji su navodno poginuli 21. veljače jer im vodstvo regularne vojske nije dostavilo streljivo.

  • +21
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Ignacio Marin Fernandez / AFP