čvenk u parizu

Sastaju se Sunak i Macron, u fokusu razgovora Ukrajina i ilegalne migracije

10.03.2023 u 08:42

Bionic
Reading

Britanski premijer Rishi Sunak dogovorit će se o bližim obrambenim i sigurnosnim vezama s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom kad se sastanu u petak u Parizu, te će se obvezati na veću suradnju u potpori Ukrajini i u indoeuropskoj regiji, najavljuje Reuters.

Sunak putuje u Pariz s nekoliko ministara na samit koji pokriva i migraciju te energetiku, a dvije zemlje nastoje popraviti bilateralne veze koje su pretrpjele štetu nakon britanskog izlaska iz Europske unije.

Ruska invazija na Ukrajinu ojačala je britansko-francuske veze i, uoči sastanka, Sunakov ured priopćio je da će Britanija i Francuska koordinirati usporuku oružja Ukrajini i obuku ukrajinskih vojnika.

Razgovarat će i o uspostavi trajne europske pomorske prisutnosti u Indo-Pacifiku i o razvoju visokopreciznog oružja nove generacije za jačanje kapaciteta NATO-a.

"Budući da se suočavamo s novim prijetnjama bez presedana, životno je važno da učvrstimo strukture našeg saveza kako bismo mogli odgovoriti na izazove u budućnosti. To je ono što ćemo učiniti na britansko-francuskom samitu", rekao je Sunak u priopćenju.

Britanija je objavila da će sljedeće godine biti domaćin sastanka Europske političke zajednice - grupacije koju je predložio Macron u svrhu produbljivanja europske suradnje nakon ruske invazije na Ukrajinu prije godinu dana.

Sunak je također rekao da se želi uhvatiti u koštac s "pošastima ilegalne migracije" dok nastoji ići dalje s Francuskom u zaustavljanju malih čamaca koji stižu na južne obale Engleske preko La Manchea.

  • +7
Emmanuel Macron i Rishi Sunak Izvor: Profimedia / Autor: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

U studenome su Britanija i Francuska potpisale sporazum vrijedan 72,2 milijuna eura kako bi se pojačali napori da se zaustave ilegalni migranti koji odlaze na opasno putovanje, a ovaj tjedan Britanija je predstavila novi zakon za rješavanje tog pitanja.

"Svakako odlazimo tamo s ambicijom da se dogovorimo ići dalje u zaustavljanju čamaca koji poduzimaju te opasne prelaske", rekao je Sunakov glasnogovornik uoči putovanja.

Što se tiče energetske sigurnosti, Sunak i Macron razgovarat će o tome kako osigurati pouzdanije i jeftinije izvore energije.