NEPLANIRANI TROŠKOVI ZA RUJAN

Obitelj s dva školarca trebat će izdvojiti 5000 kuna

Bionic
Reading

Roditelji su pohrlili u knjižare naručiti udžbenike za svoje školarce prema popisima koje su dobili u školama. Očekuje se da će knjige za prvašiće stajati oko 600 kuna, za peti razred oko 1100, a za gimnazije oko 1600 kuna. Kada se sve zbroji, roditelji će minimalno morati izdvojiti od dvije tisuće do 2700 kuna po jednom djetetu. Ako je u obitelji više školaraca, spasa neće biti ni u kupnji na rate

U Profilu će pružiti mogućnost kupnje na više rata nego što to daju inače, jer roditelji moraju svojim školarcima kupiti torbu i dodatni pribor, za što će morati izdvojiti još 750 kuna po djetetu koje ide u niži, odnosno po 450 kuna za dijete koje kreće u viši razred osnovne ili u srednju školu.

Tome treba pridodati i najmanje 600 kuna za novu obuću i odjeću za 7. rujna. Kada se sve zbroji, roditelji će minimalno morati izdvojiti od dvije tisuće do 2700 kuna po jednom djetetu. Ako je u obitelji više školaraca, spasa neće biti ni u kupnji na rate, nego će financijski morati pomoći djedovi i bake, piše Slobodna Dalmacija.

Primjerice, za anatomsku školsku torbu Belmil, koju prodavačice iz Profila nazivaju i kutijastom, zbog oblika, u traper i ružičastoj boji za curice od prvog do četvrtog razreda te u crno-sivoj i modroj za dječake, roditelji izdvajaju 435 kuna. Uz nju ide tvrda pernica Black spider, na patent, prazna, za 59,99 kuna ili 139,99 kuna za punu na dva kata, odnosno 115,99 kuna za onu u bojama za djevojčice.

Set za geometriju Flex, koji čine dva trokuta, kutomjer i ravnalo koji se savijaju, a ne pucaju, stoji 22,50 kuna, drvene bojice 15 kuna, dvanaest flomastera Maped koji su, kako objašnjava prodavačica u Profilu, perivi u vodi, 25 kuna, ili oni obični Froggy od deset komada - 11 kuna.

Cijena deset komada tempera u aluminijskim tubama je 27 kuna, vodenih boja s kistom 14,50 kuna, a pastelnih 14, 12 naljepnica za knjige sedam, škarice pet, samoljepivi kolaž A4 19 te geometrijska tijela i likovi od plastike i papira po 26 i 36 kuna. Različite pisanke stoje od tri do 7,99 kuna, dok za onu sa šljokicama na koricama treba izdvojiti deset kuna.

Za učenike viših razreda osnovnih škola te za srednjoškolce pogodni su ruksaci. Oni s kožnim dnom mogu se dobiti za 450 kuna, a isti takvi bez kožnog dna za 330 kuna. Pernice mekane za 25 te notes Morning Glory za 15 kuna.

Od velikih bilježnica najjeftinije su šest kuna, što treba pomnožiti i s 14 predmeta. Bilježnica za strane riječi košta, pak, tri kune. Srednjoškolci posebno traže Roler Pilot kemijsku olovku s gumicom za brisanje i 'puntarice' za koje treba izdvojiti jednaki iznos.