POČETAK POVLAČENJA 2011.

Obama u Afganistan šalje 30.000 vojnika

02.12.2009 u 08:48

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama objavio je u utorak slanje dodatnih 30,000 vojnika u Afganistan, zajedno s planovima za početak povlačenja tih pojačanja za 18 mjeseci, uvjeravajući skeptičnu američku javnost da njegova nova strategija može dovesti do zaokreta u Afganistanu i 'uspješnog završetka rata'

WASHINGTON - "30,000 tisuća dodatnih vojnika bit će razmješteno u prvoj polovici 2010., najbržim mogućim tempom, kako bi mogli napasti pobunjenike i osigurati ključna naseljena središta", rekao je Obama u govoru koji je održao pred pitomcima vojne akademije West Point u državi New York, uz izravan prijenos na nacionalnim TV mrežama.

Obama je naglasio da je slanje pojačanja u američkom nacionalnom interesu, jer će omogućiti da se "uskrate utočišta Al Kaidi ... i oduzme zamah Talibanima".

Naglasio je da odluku o slanju novih vojnika u rat nije donio lako, već iz uvjerenja da se sigurnost SAD-a odlučuje upravo u Afganistanu i Pakistanu. "To je epicentar nasilnog ekstremizma kojeg prakticira Al Kaida. Od tamo smo napadnuti 11. rujna 2001. i tamo se planiraju novi napadi dok vam ovo govorim", kazao je.

Pojačanja, koja čine četiri borbene brigade i 5,000 vojnika za obuku, po njegovim će riječima, "ojačati mogućnosti za obuku kompetentnih afganistanskih snaga sigurnosti, kako bi se veći broj njih uključio u borbu, te pomogao na stvaranju uvjeta da SAD prenese odgovornost na Afganistance".

Povećanjem američkih snaga u Afganistanu na gotovo 100,000, uz ograničavanje duljine njihova razmještanja, Obama se odlučio za srednji put - između zahtjeva američkog zapovjednika u Kabulu, generala Stanleya McChrystala, koji je tražio već snage i neograničeni angažman, te zagovornika puno kraćeg američkog ostanka u Afganistanu, bez dodatnih snaga.

Obama je prvi puta najavio raspored povlačenja američkih snaga iz Afganistana, od sredine 2011. "Dodatne američke i međunarodne snage omogućit će nam da ubrzamo predaju odgovornosti afganistanskim snagama i počnemo prebacivanja naših snaga iz Afganistana u srpnju 2011.", rekao je Obama.

Počatak povlačenja američkih snaga iz Afganistana 2011. godine, podudara se s očekivanim početkom kampanje za predsjedničke izbore 2012. godine.

Oporbeni republikanci kritizirali su najave da će Obama odrediti raspored povlačenja iz Afganistana kao znak slabosti, no dužnosnici administracije su kazali kako je više riječ o pritisku na vladu u Kabulu da stekne osjećaj hitnosti, dok će o stvarnom povlačenju odlučivati stanje na terenu i procjene zapovjednika.

Prva pojačanja, marinska brigada s 9,000 pripadnika stacionirana u Camp Lejeuneu, u Sjevernoj Karolini, primit će zapovjedi za razmještaj u idućih nekoliko dana i početi s prebacivanjem za jug Afganistana do Božića. Američki dužnosnici su kazali da će cijela marinska brigada biti u Afganistanu do kraja prosinca. Ostale postrojbe, tri brigade kopnene vojske iz 101. Zračno-desantne divizije i 10. Brdske divizije, krenut će za Afganistan na proljeće.

Obama je također govorio o potrebi da se Pakistan više angažira na suzbijanju ekstremizma, koji se ukorijenio u pograničnom području s Afganistanom, naglašavajući da će SAD uvijek jamčiti dugoročnu sigurnost Pakistana.

Odbacio je kritike oporbenih republikanaca da je tromjesečno razmatranje nove strategije ugrozilo postojeće američke snage u Afganistanu, ističući da im je u tom razdoblju osigurano sve potrebno za vođenje rata, kao i kritike liberala da je Afganistan za SAD novi Vijetnam, ističući ogromne razlike u angažiranim američkim snagama u ta dva rata.

Obama je rekao da će se administracija s Kongresom dogovarati o načinu pokrivanja troškova za dodatne snage u Afganistanu, koji se procijenjuju na 30 milijardi dolara godišnje, jer svaki dodatni vojnik povećava cijenu rata za milijun dolara godišnje.

Administracija je za rat u Afganistanu već zatražila 65 milijardi dolara u fiskalnoj godini 2010.

Ispitivanje instituta Gallup, objavljeno u utorak, pokazalo je da samo 35 posto Amerikanaca odobrava način na koji Obama vodi rat u Afganistanu, dok 55 posto ne odobrava.

Tijekom osam godina rata u Afganistanu, američke su snage imale 849 ubijenih i oko 2,700 ranjenih vojnika, prema posljednjim podacima Pentagona.