POSJET LOUISIANI

Obama na plaži proučavao naftnu mrlju

28.05.2010 u 21:50

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama u petak je posjetio saveznu državu Louisianu, na području koje je više od 240 kilometara obale u Meksičkom zaljevu onečišćeno naftom iz BP-ove bušotine Deepwater Horizon, na kojoj je 20. travnja eksplodirala i potonula naftna platforma

Predsjednički zrakoplov sletio je u zračnu luku New Orleans Inernational oko podneva, otkuda se Obama uputio u posjet onečišćenim plažama u Louisiani s glavnim zapovjednikom Obalne straže admiralom Thadom Allenom i lokalnim dužnosnicima.


Obamin posjet uslijedio je dan nakon konferencije za tisak u Bijeloj kući u kojoj je Obama preuzeo odgovornost za ekološku katastrofu koju je izazvala havarija naftne platforme Deepwater Horizon, te obustavio daljnje istraživanje nafte u dubokim vodama Meksičkog zaljeva i Aljaske i produljio moratorij na izdavanje koncesija za nove bušotine.

Posjet Louisiani, njegov drugi u 39 dana koliko traje istjecanje nafte iz bušotine British Petroleuma na dubini od 1500 metara, trebao bi uvjeriti nezadovoljnu američku javnost u Obamino pojačano zauzimanje za prevladavanje ekološke krize.

Obama će tijekom dana posjetiti postaju Obalne straže u Grand Isleu, gdje će dobiti brifing o stanju od admirala Allene i drugih dužnosnika i sastati se s guvernerima Louisiane, Alabame i Floride. Obamin posjet trajat će oko tri sata, iako su neki kritičari poručili da bi cijeli produljeni vikend za bladgan Dana sjećanja trebao provesti u regiji.

'Mislim da treba vidjeti ljude koji čiste plaže', izjavio je Allen u TV mreži CBS. 'Držim da je to pravi, težak, izazov, posebno u udaljenim područjima gdje su slane močvare do kojih je teško doći i nadzirati ih', dodao je.

Allen je rekao da je korporacija BP uspjela, barem privremeno, zaustaviti istjecanje nafte i plina iz bušotine, ubrizgavajući u nju isplaku (mulj). 'Jako smo ohrabreni činjenicom da uspijevaju ubrizgavati isplaku. Pitanje je možemo li to održati', rekao je Allen.

Admiral Thad Allen i u četvrtak je izjavio da je istjecanje nafte i plina iz bušotine Deepwater Horizon zaustavljeno, što je poslije BP zanijekao. Korporacija je objavila da nastavlja operaciju 'top kill' - ubrizgavanjem isplake u bušotinu, kako bi se potisnula nafta i njezin uzgon smanjio na nulu. Ako to uspije, što bi se po Allenovim riječima moglo znati u petak navečer, pristupilo bi se idućoj fazi, a to je ubrizgavanje cementa u bušotinu, kako bi se zabetonirala i trajno zatvorila.

Iz BP-a su objavili da će se uspjeh operacije moći procijeniti u roku od 48 sati, odnosno tijekom vikenda. U eksploziji i požaru na platformi Deepwater Horizon 20. travnja poginulo je 11 radnika.

Ekološka katastrofa u Meksičkom zaljevu najveća je u povijesti eksploatacije nafte u SAD-u. Količina nafte koja je istekla iz bušotine dvostruko je nadmašila 50.000 tona nafte, koliko je 1989. isteklo iz potonulog tankera Exxon Valdeza kod obale Aljaske.