ZAOKRET U ODNOSIMA

Obama i Rohani telefonski razgovarali

28.09.2013 u 09:13

Bionic
Reading

Nuklearni spor između Irana i Zapada treba riješiti brzo, a konkretne mjere Teherana mogle bi dovesti do ublažavanja međunarodnih sankcija, rekao je američki predsjednik Barack Obama novom iranskom predsjedniku Hasanu Rohaniju u telefonskom razgovoru u petak, što je bio prvi kontakt na najvišoj razini između dviju zemalja u posljednjih 30 godina i znak da bi vrlo brzo mogli postići sporazum o spornom nukelarnom programu, prenose svjetski mediji

Taj je poziv dramatičan zaokret u odnosima Irana i SAD-a koji je prekinuo diplomatske odnose s Teheranom godinu dana nakon islamske revolucije 1979. kojom je svrhnut američki saveznik šah Mohammad Reza Pahlavi i izazvana talačka kriza u američkom veleposlanstvu u Teheranu.

Obama je godinama isticao kako je spreman za izravan kontakt s Iranom, istovremeno podsjećajući da su sve opcije, uključujući vojnu akciju, moguće kako bi se spriječilo da Iran proizvede nuklearnu bombu.

Američki predsjednik nadao se da će se ovoga tjedna sastati s umjerenim Rohaniem na zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku, no iranska je strana odlučila da je susret prekompliciran, što je Bijela kuća protumačila kako način da se izbjegne nezadovoljstvo tvrdolinijaša u Teheranu.

No, u petak su Iranci izvijestili da je Rohani zainteresiran za telefonski razgovor prije nego što napusti SAD, rekao je visoki dužnosnik američke administracije. Bijela kuća je brzo dogovorila razgovor koji je obavljen oko 18.30 sati po srednjeeuropskom vremenu i trajao je oko 15 minuta.

U izjavi novinarima Obama je rekao da su on i Rohani dali naputak svojim timovima da ubrzano rade na postizanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu. Dodao je kako je to bila jedinstvena prilika da se ostvari napredak oko pitanja koje je izoliralo Iran od Zapada.

'Imajući na umu da će na tome putu zasigurno biti velikih prepreka i da uspjeh nije zajamčen, vjerujem da možemo postići sveobuhvatan sporazum', rekao je Obama u Bijeloj kući.

"Test će biti stvarne, transparentne i provjerljive akcije koje također mogu dovesti do ublažavanja međunarodnih sankcija", protiv Irana, dodao je Obama.

Rohani je na Twitteru objavio kako je Obami na kraju razgovora rekao na engleskom 'Želim vam ugodan dan!', na što je Obama odgovorio 'Hvala. Hodahafez (na farsiju doviđenja)'.

Dodao je kako su obojica 'izrazila političku volju da se nuklearni spor riješi brzo'.

Po povratku u Teheran, Rohanija su dočekali visoki državni dužnosnici, kao i pristaše te njegovi protivnici.

The New York Times je doček opisao kao kaotičan, pri čemu su deseci tvrdolinijaša predsjedničku kolonu gađali jajima.

Teheran: Rohani dočekan pohvalama i cipelama

Iranskoga predsjednika Hasana Rohanija u subotu je ujutro, po povratku s petodnevnog posjeta New Yorku gdje je razgovarao s američkim predsjednikom Barackom Obamom, u zračnoj luci Teheran dočekalo nekoliko stotina pristalica, ali i skupina protivnika koji su izvikivali 'smrt Americi' i 'smrt Izraelu', prenosi France presse.

U zračnoj luci okupilo se između 200 i 300 Rohanijevih pristalica, a u trenutku kada je pokraj njih prolazilo predsjednikovo vozilo viknuli su mu: 'Rohani, hvala ti', No mladić iz grupe njegovih Rohanijevih protivnika prema predsjednikovu je automobilu zavitlao cipelu, ne uspijevši ga pogoditi.

Iranski tisak u subotu pohvalno piše o 'povijesnome' telefonskom razgovoru između iranskog predsjednika i američkog predsjednika Baracka Obame, ističući kako je 'okončan tabu star 35 godina'.

'Povijesni trenutak na odlasku iz New Yorka, telefonski razgovor Obame i Rohanija', piše na naslovnici reformatorski list Arman dodajući kako je 'svijet ostao zapanjen" Rohanijevom diplomatskom aktivnošću, a 'mediji šokirani telefonskim razgovorom'.

'Ovo je završetak tabua starog 35 godina"', piše list, dodajući kako su Teheran i Washington odnose prekinuli 1980. te da je riječ o prvome kontaktu na ovoj razini između dviju zemalja.

'Povijesni kontakt na odlasku', piše preko cijele stranice list Etemad koji objavljuje i foto montažu dvojice predsjednika jednog pored drugog.