DJECA KASNILA NA IZLETE

O drami s neispravnim autobusima oglasili se prijevoznici, ali i ministrica Divjak

14.06.2019 u 16:08

Bionic
Reading

Zbog problema s autobusima u četvrtak i petak nastala je prava drama u OŠ Kustošija u Zagrebu jer su djeca iz čak tri razreda kasnila na izlete, od kojih je jedan bio i otkazan nakon nekoliko zamjena autobusa. Kratak komentar ove situacije dala je i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak dok su iz prijevozničke tvrtke IV-KO bus, koju je agencija Mediaturist angažirala za prijevoz djece iz ove škole, pojasnili zašto je na kraju jedan od izleta otkazan

'Da, tako je, ravnateljica je zvala policiju. Na našem autobusu bile su točke na staklima od kamenja. Vidjelo se oštećenje na staklima. Ravnateljica škole rekla je da je to opasno za djecu, da to ne može dozvoliti i policija je odstranila bus', kazao nam je predstavnik tvrtke IV-KO iz Križevaca.

Naime, kako doznajemo, riječ je o IV-KO busu, no tvrtka takvog imena ne postoji. Postoji IV-KO Trade, koji je nakon stečaja 2018. ugašen, u vlasništvu obitelji Konjačić. U vlasništvu iste obitelji je i tvrtka Bedž d.o.o., a bavi se prijevozom putnika.

Naš sugovornik nije želio reći kako se zove, poručivši da ne bi u javnost jer im to nosi 'negativu'. 'Ne dajemo nikakve izjave za javnost, ovo ranije bilo je informativno', kazao nam je o gore navedenim informacijama.

Podsjetimo, djeca trećeg razreda OŠ Kustošija jučer ujutro trebala su krenuti na izlet u Mariju Bistricu. Polazak je kasnio dva i pol sata jer se autobus prije nego što su krenuli, pokvario.

Divjak pozvala na odgovornost

Za reakciju smo zamolili Ministarstvo znanosti i obrazovanja te ministricu Blaženku Divjak. Ona je pak kratko poručila da Ministarstvo nije nadležno za školske izlete te je sve 'pozvala na odgovornost jer je sigurnost učenika najvažnija'.

Tada je agencija koja je organizirala putovanje, Mediaturist, pozvala u pomoć prijevoznika iz Križevaca i oni su uskočili svojim autobusom.

Danas je pak taj prijevoznik trebao djecu petih razreda u aranžmanu iste agencije voziti u Trakošćan. No izlet je nakon cjelojutarnjeg natezanja otkazala ravnateljica Gordana Kajić u dogovoru s roditeljima. Naime, autobus tvrtke IV-KO bus imao je oštećenja na, najvjerojatnije, vjetrobranskom staklu, stoga je procijenjeno da takav ne može na cestu, posebno ako su u njemu djeca.

  • +2
Blaženka Divjak Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Agencija je poslala drugi autobus u kojem nije bilo dovoljno mjesta za sve učenike. Iako smo imali informaciju da je riječ o autobusu tvrtke Vrelej, oni, nakon što na naš upit nisu imali komentara, kasnije pojašnjavaju kako oni s izletom u Trakošćan nisu imali veze. Reakciju tvrtke Vrelej možete pročitati ovdje.

Njihov je autobus za spomenutu agenciju vozio danas učenike šestog razreda OŠ Kustošija u Karlovac i Ozalj. I šestaši su u polasku kasnili oko dva sata zbog problema s brojem sjedala.

Ravnateljici OŠ Kustošija sve je to prelilo čašu.

'Ovaj smo čas sve raspustili i idem obavijestiti sve svoje nadležne, Ministarstvo, agenciju, gradski ured… Prvo moji pretpostavljeni moraju sve znati. Dakle, ovo je katastrofa!', rekla je Kajić za tportal u petak prijepodne.