UZBUNA U TURISTIČKOM SEKTORU

Zbog Pravilnika o školskim putovanjima gube 100 milijuna kuna?!

10.10.2014 u 14:24

Bionic
Reading

Novim Pravilnikom za školska putovanja, isplatu dnevnica nastavnicima pratiteljima na školskim putovanjima dužna je osigurati škola odnosno osnivači školske ustanove te se više ne mogu financirati iz cijene aranžmana, no kako je upozoreno na današnjoj konferenciji za medije Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA), pojedine županije i gradovi nemaju dostatna sredstva pa će primjena novog Pravilnika utjecati na poslovanje turističkih agencija u pred i post sezoni, ali i dovesti do neuravnotežene kvalitete odgojno-obrazovnog procesa koji bi trebao biti isti za svu djecu, neovisno o financijskoj moći osnivača škola.

'Iako UHPA pozdravlja donošenje Pravilnika, istovremeno iskazujemo zabrinutost zbog pojedinih stavki. Jedna od takvih odredbi je i ona koja predviđa da troškove dnevnica nastavnika na školskim izletima, ekskurzijama i drugim odgojno-obrazovnim aktivnostima izvan škole snose osnivači, odnosno županije i gradovi, iako pojedini osnivači ne raspolažu dostatnim sredstvima.

Školska putovanja samo na području Hrvatske vrijedna su oko 100 milijuna kuna te se oko 200 tisuća noćenja ostvaruje izvan glavne sezone. Stoga apeliramo na Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta te Ministarstvo turizma da iznađu rješenje za problematiku Pravilnika kako bi svi učenici ostvarili program izvan učioničke nastave, a da se ne ugrozi vrijednost industrije školskih putovanja', kazao je predsjednik UHPA-e Boris Žgomba.

U UHPA-u pretpostavljaju kako će rezultati ovakve odredbe Pravilnika utjecati na odustajanje od provođenja izvan učioničke nastave, osobito u slabije razvijenijim sredinama.


'Dio osnivača neće moći financirati putovanja djece što će utjecati na pred i posezonu 2015. godine, ali i na adekvatno i jednako obrazovanje sve djece. Školska putovanja ne treba gledati samo s komercijalnog aspekta, već moramo priznati kako su ona sastavni dio obrazovanja', kazao je Jurica Glavina, član Upravnog odbora UHPA-e i voditelj UHPA-ine radne skupine za školska putovanja.

U Udruzi hrvatskih putničkih agencija naglašavaju kako je pitanje dnevnica ozbiljan problem za osnivače i škole te da se odmah mora intenzivno početi raditi na njegovom rješavanju. Naime, osim što će primjena Pravilnika o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole, imati izravne implikacije na poslovanje za školska putovanja specijaliziranih agencija, za očekivati je da će smanjeni opseg školskih putovanja utjecati i na ukupnu bilancu turističkog prometa u pred i post sezoni. Stoga, iz UHPA apeliraju na Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta da se nađu odgovarajuća rješenja za isplatu dnevnica profesorima, što je i uvjet da bi se putovanje održalo.

Imamo specijaliste za školska putovanja

U brošuri 'Turističke agencije specijalisti za školska putovanja 2014/15, po prvi put predstavljenoj u Hotelu Westin, prezentirane su 32 agencije koje su potpisale i obvezale se poslovati prema određenim kriterijima i etičkim kodeksima poslovanja.