drama na zagrebačkoj kustošiji

Djeca satima čekala odlazak na izlet, poslali im više neispravnih autobusa. Ravnateljica bijesna: Dakle, ovo je katastrofa!

14.06.2019 u 11:38

Bionic
Reading

Pod dojmom jučerašnjeg požara u autobusu koji je prevozio djecu iz Makarske i koji je potpuno izgorio, mama dječaka koji pohađa peti razred u zagrebačkoj OŠ Kustošija podijelila je s tportalom dramu koja se događa jučer i danas. Naime, jučer su učenici trećeg razreda trebali ići na izlet, no poslan im je neispravan autobus. Ista stvar dogodila se i jutros. U trenutku pisanja teksta ispred škole se odvijala prava drama. Jutros su za pete razrede koji bi trebali ići na izlet u Trakošćan poslana dva autobusa - oba neispravna. Nakon nekoliko sati čekanja stigao je novi autobus, no tu problemi tek počinju... Ravnateljica škole poručuje: Ovo je katastrofa!

Suzana Vatrov Vukša, mama učenika petog razreda koji je uz to dijabetičar i ovo je prvi put da ga je pustila na izlet otkako mu je dijagnosticirana bolest, kazala je za tportal kako djeca više od dva sata sjede pred školom čekajući da krenu na izlet. Naime, oba autobusa koja su jutros stigla pred OŠ Kustošija, tvrdi, proglašena su neispravnima. 'Trebali su ići u Trakošćan, no došla su dva neispravna autobusa. Jedan ima ubačen višak sjedala i policija ga je odmah isključila, a drugi je imao neispravnu gumu', kaže nam Vatrov Vukša.

Javlja nam kako je oko deset sati stigao zamjenski autobus. Vozač je tvrdio da je autobus pregledala policija, no kada su roditelji tražili potvrdu od njega, sjeo je u prazan autobus i otišao.

Potom oko 10.30 stiže četvrti autobus. S obzirom na to da nisu sva djeca stala u njega, htjeli su, govori nam Vatrov Vukša, 'potrpati' djecu po troje na sjedala.

Roditelji su se u većini izjasnili protiv toga i izlet u Trakošćan zadnjeg dana škole je otkazan. To nam je potvrdila i ravnateljica OŠ Kustošija Gordana Kajić.

Ivo Fatović, vlasnik agencije Mediaturist, kaže za tportal da su oni 'profesionalno i odgovorno organizirali izlet po svim postulatima organiziranja turističkih aranžmana i izleta za OŠ Kustošija, i vodiča i autobus i sve usluge koje su bile naručene'. 'A to što je izvođač poslao neispravan autobus, za to mi ne možemo odgovarati', poručio je.

'Ovaj smo ovaj čas sve raspustili i idem obavijestiti sve svoje nadležne, Ministarstvo, agenciju, gradski ured… Prvo moji pretpostavljeni moraju sve znati. Dakle, ovo je katastrofa!', uzrujano nam je rekla Kajić.

Na tri izleta u dva dana poslani neispravni autobusi

Tportal je došao i do mame učenice trećeg razreda iz iste škole. Naime, jučer su trećaši rano ujutro trebali krenuti na izlet u Mariju Bistricu. Stigao je autobus na kat, no niti nakon 45 minuta djecu nisu pustili u njega. Potom se on, prazan, uputio po djecu u područnu školu u Gornjoj Kustošiji.

No autobus se pokvario na toj kratkoj relaciji. Poslije dva i pol sata stigao je drugi, a djeca su ga morala čekati u dvorištu jednog učenika. Izlet, dodaje, nije produljen, pa su se vratili kući u zakazano vrijeme iako su krenuli dva i pol sata kasnije od predviđenog.

U međuvremenu smo doznali da su učenici šestih razreda OŠ Kustošija jutros krenuli na izlet u Karlovac također preko agencije Mediaturist - opet s više od dva sata kašnjenja zbog problema s autobusom.

'Svi ti izleti su u organizaciji Mediaturista. Katastrofa, samo to smijem reći. Strašno sam ljuta. Ovo ide svima i svugdje. Jesu li oni svjesni toga da rade s djecom ili s krumpirima?! Pred policijom otkazala sam sve', dodaje ravnateljica.

Pitamo ju što je konkretno bilo s autobusima.

'Slali su redom: prvo jedan pokvareni s napuknutom šajbom i neispravnom gumom. Drugi je imao premali broj mjesta. Napisali su da ima 61 mjesto, a imao ih je 53. Poslije toga poslali su još dva pokvarena. Ovaj je naposljetku došao s premalim brojem mjesta i kada smo posjedali djecu unutra, ispalo je da ih troje nema svoje mjesto. Ne dopuštam to da dijete koje ide na izlet nema svoje mjesto. Izvadili smo ih sve u dogovoru s roditeljima. Policija je rekla da smo u potpunosti u pravu. Ovo je nedopustivo', poručuje Kajić.

Iz PU zagrebačke kažu nam kako svi koji organiziraju prijevoz djece moraju o tome najmanje 24 sata prije polaska obavijestiti policiju kako bi ona netom prije polaska obavila pregled autobusa i vozača.

O konkretnom slučaju iz Kustošije izvijestit će nas naknadno.

  • +12
Izgorjeli autobus na autocesti Rijeka - Zagreb Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic