STRATEGIJA ENERGETSKOG RAZVOJA

Nuklearku u Slavoniju ili na jadransku obalu?

Bionic
Reading

Od 20 potencijalnih lokacija za izgradnju nuklearnih elektrana u Hrvatskoj, od kojih je većina u istočnoj Slavoniji i na Dunavu, čak njih sedam ucrtano je na jadranskoj obali - dvije na šibenskom, jedna na zadarskom području, te po dvije na obali Istre i Kvarnera. Kako prenosi Slobodna Dalmacija, lokalno stanovništvo je ogorčeno

Sudeći prema aktualnoj Strategiji energetskog razvoja, Hrvatska je jasno dala do znanja da ponovno aktivira svoj nuklearni energetski program s ambicijom da do 2020. godine izgradi elektrane na nuklearni pogon od tisuću megavata.

Odluka o tome, koja je u nadležnosti Hrvatskog sabora, morala bi 'pasti', kako je najavljeno, najdalje do kraja 2012. godine. Time je definitivno hrvatski, pa i međunarodni nuklearni lobi došao na svoje. Iako još nitko nema odgovora na pitanje tko bi mogao biti 'domaćin' takvoj elektrani, iz ladica se vade već požutjele, desetak i više godina stare karte potencijalnih lokacija u zemlji.

Od njih 20, od kojih je većina u istočnoj Slavoniji i na Dunavu, čak sedam ucrtano je na jadranskoj obali: dvije na šibenskom, jedna na zadarskom području, te po dvije na obali Istre i Kvarnera. U optjecaju su i karte prema kojima su pod povećalom i četiri potencijalne lokacije na šibenskoj obali te tri sjeverozapadno od Zadra.

Da središnja vlast u Zagrebu misli ozbiljno kada je u pitanju gradnja nuklearke, jasno se može iščitati iz Strategije. Ipak, kako stoji u njoj, u pripremne aktivnosti i donošenje odluke o izgradnji nuklearne elektrane uključit će se i hrvatska javnost:

Odlukom o pokretanju nuklearnog energetskog programa, odnosno pripremnih aktivnosti nakon kojih će se moći pristupiti donošenju odluke o izgradnji nuklearne elektrane, Strategija, sukladno najnovijim europskim preporukama, uvodi ravnopravno vrednovanje svih raspoloživih opcija za proizvodnju električne energije. Javna rasprava je podržala nuklearnu opciju, ali je pokazala da postoji određena zabrinutost glede pitanja vezanih za nuklearnu sigurnost i utjecaj na okoliš. Tijekom pripremnih aktivnosti i donošenja odluke o izgradnji nuklearne elektrane uključit će se i javnost koja treba dobiti jasna i prihvatljiva rješenja za sva pitanja koja izazivaju zabrinutost.

Donošenje odluke o izgradnji nuklearne elektrane očekuje se najkasnije 2012. godine.

Bilo kako bilo, Slobodna Dalmacija donosi izjavu gradonačelnice Vodica Branke Juričev Martinčev koja izjavljuje: 'Zgrožena sam pri samoj pomisli da bi tu u Ivinju, nadomak Tribunja i Vodica, netko htio graditi nuklearku. Sigurna sam da to neće proći ni kod stanovništva, ni u tijelima lokalne i županijske uprave.'

Cijeli tekst Strategije energetskog razvoja Republike Hrvatske možete pročitati na ovoj adresi