OPROBANA TEHNOLOGIJA

Novo proteinsko cjepivo stiglo u Rijeku, od subote na raspolaganju građanima

11.03.2022 u 14:55

Bionic
Reading

Novo proteinsko cjepivo Nuvaxovid proizvođača Novovax stiglo je u petak u Rijeku, te s njime sutra počinje cijepljenje, izvijestio je glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Dobrica Rončević

Stiglo je 4700 doza za područje Primorsko-goranske županije. "To je cjepivo napravljeno oprobanom tehnologijom na bazi antigena koji izaziva imuno reakciju", istaknuo je Rončević.

Cijepljenje tim cjepivom bit će omogućeno u subotu u NZJZ-u u Rijeci, a od ponedjeljka i u ispostavama Zavoda po županiji.

Novo cjepivo je važno jer se proširuje spektar cjepiva, rekao je. Ne može se kombinirati s drugim cjepivima već služi isključivo za vakcinaciju s dvije doze i nije predviđeno za booster dozu, naveo je.

Rončević je istaknuo da je bitno nastaviti s cijepljenjem, kako bi se stečeni imunitet što manje bazirao na riziku oboljenja i hospitalizacije.

"Trebamo se pripremiti za neizvjesno razdoblje najesen, jer je nemoguće pretpostaviti kakva varijanta virusa će se pojaviti", naglasio je Rončević.