JAVNI INTERES ILI SLUŽBA

Novo kazneno djelo: Napadačima na novinarku u Splitu prijeti i do pet godina zatvora

12.04.2020 u 22:10

Bionic
Reading

Dvojica muškaraca koji su uhićeni nakon napada na novinarku pred župnom crkvom Svetog Leopolda Bogdna Mandića u Splitu bit će, vrlo vjerojatno, prijavljeni zbog kaznenog djela koje se u Kaznenom zakonu nalazi od početka ove godine. Prema javno dostupnim statistikama ovo bi trebala biti prva prijava za takvo kazneno djelo, piše portal Telegram

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je na konferenciji za medije Nacionalnog stožera Civilne zaštite komentirao održavanje mise u crkvi u Splitu i napad na novinarku Dalmatinskog portala te naglasio da će napadači biti prijavljeni prema novom Kaznenom zakonu. Riječ je kaznenom djelu prisile prema osobi koja obavlja posao od javnog interesa ili je u javnoj službi.

'Najoštrije osuđujem napad na novinarku koja je napadnuta samo zato što je radila svoj posao. Policija radi u dva smjera. Prvi je izvješćivanje Državnog inspektorata, Stožera županije i nadbiskupije, a drugi je kriminalistička istraga napadača na novinarku koja je ozlijeđena.

Uhićena su dvojica muškaraca. Ozlijede nisu u potpunosti kvalificirane', kazao je Božinović i dodao da se muškarci nalaze na kriminalističkom istraživanju.

  • +2
Split: Don Josip Delaš služio misu, napadnuta novinarka Izvor: Pixsell / Autor: /PIXSELL

Riječ je o istraživanju za kazneno djelo prisile prema osobi koja obavlja posao od javnog interesa, ali i za oštećenje tuđe stvari.

>>> Svećenik o napadu na novinarku: 'Sigurno je ona sama kriva... Strašno je bilo, puno jugomilicajaca!'

Upravo taj zakon donešen je prošle godine i predviđa kaznu do tri godina zatvora za onoga tko bude proglašen krivim za ovu prisilu, a ukoliko je žrtva u napadu ozlijeđena propisana je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Kazneno djelo uvršteno je u Zakon upravo kako bi se moglo sankcionirati one koji nasrću na ljude dok rade svoj posao - poput vozača u javnom prijevozu, učitelja, socijalnih radnika, ali i novinara, piše Telegram.

'Željeli smo propisati jaču kaznenopravnu zaštitu osoba koje obavljaju poslove od javnog interesa ili u javnoj službi, primjerice vozača koji obavljaju poslove javnog prijevoza putnika i zato smo uveli novo kazneno djelo "Prisila prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi". Ako netko vozi autobus s 50 učenika i ako netko prema njemu počini kazneno djelo to zaista treba biti posebno sankcionirano', naglasio je lani ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.