JOŠ UVIJEK NA SLOBODI

Svećenik o napadu na novinarku: 'Sigurno je ona sama kriva... Strašno je bilo, puno jugomilicajaca!'

12.04.2020 u 20:40

Bionic
Reading

Svećenik Josip Delaš usprkos zabrani održao je uskršnju misu u župnoj crkvi sv. Leopolda Mandića na splitskoj Sirobuji, a novinarima je ispričao 'svoju stranu priče' nakon napada na novinarku Dalmatinskog portala Živanu Šušak Živković, koja je snimala misu. U međuvremenu, glasnu podršku svećeniku dala je skupina građana okupivši se pred crkvom uz transparent 'Uz don Jozu do groba: Novinari crvi'

Novinarka Šušak Živković napadnuta je te joj iz ruke izbijen mobitel, koji je razbijen, a napadnuta je i snimateljica N1 televizije. Uhićena su dvojica muškaraca, objavio je danas ministar Davor Božinović. Svećenik Delaš je pak verbalno napao novinare na terenu te ih vrijeđao.

'Strašno je bilo, toliko puno tih milicajaca… ja ću reći jugomilicajaca, ne hrvatskih policajaca. I tako nehumano ponašanje sa svijetom, to se ne može opisati, to je neshvatljivo. To je pljuvanje po Bogu i protiv Boga, i gaženje po narodu i njegovom dostojanstvu', rekao je Delaš kasnije, prenosi Dnevnik Nove TV.

Kazao je da vjernici imaju pravo proslaviti središnji kršćanski blagdan i doći na svetu misu, 'jasno, i držati se propisa, udaljenosti, da ne bude te zaraze, i s tim navučenim na lice (maskama, op.a.). Ali, naša je crkva prostrana, ima 500, 600 kvadrata. Jasno, ni ne dođu svi. Oni koji su došli doživjeli su taj strahoviti napad, izrugivanje, da se to ni ne može opisati.

Misa je bila, imali smo misu, koliko je trajala ne mogu reći, ne brojim to. Osuđujem one koji su pravili problem što narod ne može ući unutra... i onda to tko je to kome napravio, ja to ne znam', rekao je Delaš.

  • +2
Split: Don Josip Delaš služio misu, napadnuta novinarka Izvor: Pixsell / Autor: /PIXSELL

Reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan kazao mu je kako su biskupi i Papa naložili da danas nema misa. 'To Papa ima svoju glavu, nek' on po svojem. Misa mora biti! Centralni kršćanski blagdan mora biti', odvratio je don Delaš.

Vezano uz napad na novinarku, kazao je da se 'ona sigurno uključila u te redove policije i napadala. Imaju li se pravo braniti? Jasno da imaju. Ponavljam, neka me ubiju i neka uživaju! Ta naša Vlada je potpuno protiv naroda, gazi dostojanstvo našega čovika. Mogu ići u trgovinu, a u crkvu ne mogu, jedna manja grupa. To nema nikakve logike. To komunjare iza rata nisu radile što oni danas rade. Protiv Boga, Crkve i naroda, a u ime neke zaštite naroda'.

Dometnuo je i da on ne određuje tko će ući ni tko će doći, to je sloboda svakog pojedinca te kazao kako nema šanse da se može reći da je u crkvi bilo previše ljudi na jednome mjestu.

Ponovio je da on nije vidio da je novinarku netko napao, ali i dodao da je 'sigurno to ona kriva, što ona to ima napadati, dolaze s policijom i onda to policija snima'.

Grupa građana okupila se poslijepodne pred tom crkvom, uz transparent 'Uz don Jozu do groba: Novinari crvi', zapjevavši 'Zovi, samo zovi'.

Podrška don Delašu na Sirobuji Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube