SKANDAL NA HRT-u

Novinari i urednici zgroženi Šprajcovom smjenom!

08.11.2013 u 11:57

Bionic
Reading

Ravnatelj programa HRT-a Goran Rotim predložio je, a glavni ravnatelj Goran Radman prihvatio razrješenje Zorana Šprajca s mjesta rukovoditelja Informativnog medijskog servisa (IMS) HRT-a, priopćili s HRT-a

'Projekt Informativnog medijskog servisa kasni u svim fazama. Utvrđeni ciljevi i zadaće IMS-a koje je rukovoditelj bio dužan ostvariti, temeljem ovlasti i odgovornosti iz općih akata HRT-a, kao i obaveza koje je preuzeo Ugovorom o obavljanju poslova rukovoditelja Radne jedinice od 21. lipnja 2013, nisu ostvareni', navodi se u priopćenju.

Procjena ravnatelja programa Rotima je da daljnji ostanak Zorana Šprajca na funkciji rukovoditelja IMS-a ne bi dao pozitivne i brze učinke u realizaciji zadanih ciljeva i zadaća, poručili su s HRT-a.

Od 11. studenog 2013. funkciju v.d. rukovoditelja IMS-a obavljat će Tomislav Špoljar.

'Informativni medijski servis HRT-a je velik izazov, ali i velika prilika za radijske, televizijske i web novinare koji u njemu rade. Moj cilj je da što prije ujedinimo sve naše znanje, kreativnost i tehničke mogućnosti i počnemo ih iskorištavati na svim platformama kako bismo, kao javni medij, bili što dostupniji svim našim građanima. Zahvaljujem kolegi Zoranu Šprajcu na trudu koji je uložio proteklih mjeseci. Vjerujem da ćemo nastaviti surađivati jednako uspješno kao što smo surađivali proteklih 20-ak godina', izjavio je Špoljar, navode s HRT-a.

Kolege novinari i urednici s HRT-a, s kojima smo razgovarali, a koji se zbog pravila kuće ne mogu javno izjasniti, zgroženi su ovakvom odlukom Radmana i Rotima i ističu da ne mogu vjerovati da je kolega Šprajc, sa svojim dokazanim kompetencijama i znanjima u Informativnom programu, u novinarskom i uredničkom poslu, de facto smijenjen nakon nekoliko mjeseci. Kažu da je ovo do sada najveći skandal u mandatu Gorana Radmana i da je riječ o sramotnoj odluci ravnatelja i njegovog prvog čovjeka za program, ali i za cijelu javnu televiziju koja ovako odbacuje svoje najbolje kadrove. A pritom je, ističu, Šprajc dobio gotovo nemoguć zadatak - da u kući tako kompliciranoj i prepunoj grijeha starih struktura uspostavi potpuno nov sustav. U moguće političke razloge, ali i implikacije, nisu htjeli u ovom času ni ulaziti. U toku dana očekuje se i priopćenje ogranka HND-a s HRT-a.