MINISTAR KARAMARKO IZGUBIO

Novinar Peratović oslobođen optužbi

21.01.2011 u 18:21

Bionic
Reading

Novinar i bloger Željko Peratović danas je na zagrebačkome Općinskom kaznenom sudu nepravomoćno oslobođen optužbe da je povrijedio tajnost sudskog postupka, objavivši na svom blogu zapisnike iz istrage koja je protiv njega pokrenuta nakon kaznene prijave ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka

Karamarko je najprije Peratovića prijavio kao privatni tužitelj zbog širenja lažnih vijesti s ciljem uznemiravanja javnosti jer je pisao o ulozi Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) u nekim uhićenjima. Peratović je iskaze svjedoka iz te istrage objavio na svom blogu pod naslovom 'Tako je svjedočio Tomislav Karamarko u tajnoj istrazi protiv blogera', nakon čega je ministar protiv njega ponovno podigao kaznenu prijavu na osnovu koje je Državno odvjetništvo pokrenulo Peratovićev progon.

No, sud je danas presudio da su iskazi svjedoka na Peratovićevom blogu objavljeni nakon što je slučaj prestao biti tajan, odnosno kada je spis nakon istrage ponovno vraćen na Općinski sud.

Peratović je u izjavi za Hinu kazao da je cijelo vrijeme suđenja bio siguran u ovakav ishod jer je svjedočenja objavio mjesec i pol nakon završetka istražnih radnji. Povratkom spisa na Općinski sud on je prestao biti tajan i optužbe su pale u vodu, kazao je Peratović.

Podsjetio je da je Državno odvjetništvo u ovom slučaju za njega zatražilo tromjesečnu zatvorsku kaznu, ali i da su u njegovu obranu stale hrvatske i međunarodne udruge za zaštitu novinara i sloboda medija.

Peratović tvrdi da je tijekom ovog suđenja doznao da je pravomoćno oslobođen i u prvom slučaju gdje ga je Karamarko tužio za širenje lažnih vijesti i uznemiravanje javnosti. No, do presude iz rujna prošle godine došao je tek prije dva dana, a ona ranije, kako tvrdi, nije dostavljena njemu, kao ni njegovom odvjetniku.