bosna i hercegovina

Novi smrtni slučajevi povezani s koronavirusom u Doboju i Cazinu

10.05.2020 u 14:56

Bionic
Reading

Broj smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom u Bosni i Hercegovini povećan je u nedjelju za još četiri nakon što je potvrđeno da su tri osobe umrle u bolnici u Doboju a jedna u Cazinu, izvjestili su u popodnevnim satima iz entitetskih i županijskih zdravstvenih ustanova u toj zemlji

Uz tri smrtna slučaja koja je prijavio Klinički centar u Banjoj Luci ukupni broj umrlih u protekla 24 sata u BiH tako je sada sedam. Od početka pandemije u ožujku do nedjelje u BiH je od posljedica zaraze koronavirusom preminulo 111 osoba a u gotovo svim slučajevima preminule su osobe starije životne dobi koje su istodobno bile kronični bolesnici.

Entitetska ministarstva zdravstva objavila su kako je u posljednja 24 sata zaraza potvrđena kod još 26 osoba. Time je ukupni broj zaraženih tijekom epidemije povećan na 2106. Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez kazao je na konferenciji za novinstvo u Sarajevu kako se zbog razmjerno malog broja novozaraženih može očekivati nastavak popuštanja restriktirvnih mjera.

"Mi pratimo popuštanja u Europi i regiji i sukladno tome ćemo postupati", kazao je Čerkez. Pojasnio je kako za sada režim kontrole granice ostaje isti odnosno kako svi državljani BiH mogu ući u tu zemlju no zbog zaštite ostatka stanovništva ostaje obvezna samoizolacija u trajanju od dva tjedna. Liberalizacija graničog režima koja bi značila otvaranje granica i za državljane drugih zemalja po njegovu bi sudu mogla uslijediti sredinom lipnja.