SUDSKA TRAKAVICA

Novi preokret oko zemlje u Bleiburgu: Ni komemoracije, ni ispaše stoke

28.12.2023 u 17:10

Bionic
Reading

Nakon što smo u kolovozu izvijestili kako bi spomen područje na Bleiburškom polju, na kojem se desetljećima održava kontroverzna komemoracija koju je prošle godine zabranila austrijska vlada, uskoro trebalo postati livada za ispašu stoke, došlo je do još jednog preokreta

Podsjetimo, austrijske vlasti zabranile su održavanje komemoracije na Bleiburgu zbog učestale pojave ustaških simbola. Organizator manifestacije, Počasni bleiburški vod, u čije ime je zemlju otkupljivao Ilija Abramović, umalo je ostao bez najvećeg dijela te parcele čije je okrupnjavanje godinama financirala i hrvatska Vlada.

Ipak, kako doznaje Novi list, prije dva tjedna je na Kotarskom sudu u Klagenfurtu došlo je do nagodbe između odvjetnika PBV-a i udovice Ilije Abramovića, koji je kupovao zemlju uime PBV-a i nije bio vlasnik, pa je njegova, inače poslovno neposobna, Elfried ne može naslijediti. A upravo su to nakon Abramovićeve smrti u kolovozu 2020. pokušali izvesti pravni zastupnici udovice i već su potpisali kupoprodajni ugovor s lokalnim mljekarom Franzom Skukom.

Obilježavanje 75. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta Izvor: POČASNI BLEIBURŠKI VOD (PBV) / Autor: POČASNI BLEIBURŠKI VOD (PBV)

Skuk dosad i nije platio zemljište o kojem je kupoprodajni ugovor sklopio s pravnim zastupnikom Elfried Abramović. U veljači bi trebalo biti prvo sudsko ročište, a odvjetnik Počasnog bleiburškog voda očekuje brzo rješenje spora.

Međutim, nije jasno što bi Počasni bleiburški vod trebao raditi s tom zemljom, budući da je do daljnjeg u Austriji zabranjeno održavanje ove komemoracije. Racionalno bi zato bilo da PBV proda to zemljište, premda nije jasno što bi bilo s novcem dobivenim u tom poslu, zaključuje Novi list.