STIGAO DRŽAVNI VRH

Komemoracijom na Mirogoju odana počast žrtvama Bleiburške tragedije

13.05.2023 u 11:53

Bionic
Reading

Komemoracijom na zagrebačkom groblju Mirogoju u subotu je obilježena 78. godišnjica Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda, a počast žrtvama polaganjem vijenaca odali su premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković

U izaslanstvima su uz premijera i predsjednika Sabora bili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, državni tajnik u Ministarstvu obrane Branko Hrg te posebni savjetnici predsjednika Vlade Mate Granić, Zvonko Kusić i Damir Krstičević.

Vijence su položili kod Središnjeg križa na Mirogoju, gdje je glavni tajnik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Krunoslav Novak izmolio molitvu, a imam Medžlisa Islamske zajednice Zagreb Halid ef. Dolić dovu.

Organizator komemoracije je Počasni bleiburški vod dok je Hrvatska biskupska konferencija (HBK) suorganizator u liturgijskom dijelu. Pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor, a supokrovitelji Hrvatski narodni sabor BiH.

Jandroković i Plenković: Obilježavanje je važno zbog budućih generacija

U izjavi novinarima predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković naglasili su važnost obilježavanja zbog budućih generacija.

Jandroković je naglasio da se danas prisjećamo tragičnog događaja iz hrvatske povijesti – zločina koji je počinjen iz odmazde, iz osvete i zločina o kojem se 45 godina šutjelo. 'Šutjeli su oni koji su ga naredili i oni koji su ga izvršili, jer su znali o kakvim se zvjerstvima radilo i znali su da je to bilo protivno i međunarodnom pravu i svim konvencijama. Ali šutjeli su i oni koji su izgubili svoje bližnje, oni koji su preživjeli Križni put, iz straha od nove odmazde komunističkog sustava', rekao je.

Dodao je da je bleiburška tragedija ustvari pokazala 'karakter komunističke Jugoslavije, koja je bila totalitarna nedemokratska država, koja je imala i elemente zločinačke države'. 'Ovaj slučaj Bleiburga i Križnog puta to potvrđuje, a bilo je i kasnije u tih 45 godina, još događaja koji su ukazivali na zločinački karakter te države',, rekao je.

Stoga danas, kad smo snažna demokratska država, naglasio je, moramo istinito gledati na našu povijesti i 'osuditi sve totalitarne sustave koji su bili na ovom području, osuditi zločine i zločince te iskazati poštovanje prema žrtvi',

Buduće generacije, rekao je Jandroković, moraju znati da sloboda, demokracija, mir ne dolaze sami od sebe, da uvijek ima spremnih na zločin, na oduzimanje slobode i mira drugim ljudima i zato je nužno jačati institucije, a posebno svijest kod mlađih naraštaja da se za slobodu i mir valja uvijek boriti.

Smatra da je bleiburšku tragediju bolje obilježavati u Hrvatskoj jer je riječ o događaju iz hrvatske povijesti te ne smatra porazom hrvatske vanjske politike to što se ona više ne obilježava u Austriji. 'Radi se o odabiru. Ono što se dogodilo treba obilježiti i na Blajburškom polju, misa je održana, veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji položio je vijenac u ime Vlade i u ime Sabora. Ponavljam, ovdje se radi o našim sunarodnjacima, ovo je dio hrvatske povijesti, ovo je tragedija hrvatskog naroda i trebamo to obilježavati ovdje', rekao je Jandroković.

  • +15
Državni vrh na Mirogoju sudjelovao na komemoraciji za žrtve Bleiburške tragedije Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Ni premijer Plenković to ne smatra porazom hrvatske vanjske politike, a važnim drži da se takvi događaji 'obilježe dostojanstveno' te današnje obilježavanje na Mirogoju i misu na Maclju drži primjerenim načinom.

Naglasio je važnost njegovanja kulture sjećanja 'koja će s poštovanjem i istinito govoriti o žrtvama, o zločinima kojih je nažalost bilo puno u našoj povijesti, kako bi mladim generacijama ostalo poznato što se to dogodilo u ključnim trenucima hrvatske povijesti'.

Kraj Drugog svjetskog rata donio je pobjedu nad nacizmom, slobodu i mir europskom kontinentu, ali nažalost, zločini koji su se dogodili, rekao je, predstavljaju jednu od bolnih uspomena, tragedija hrvatskoga naroda u 20. stoljeću 'i podsjetnik su na zločinački karakter totalitarnih sustava i veliku bol i patnju koju je ta tragedija nanijela ogromnom broju hrvatskih obitelji, hrvatskih ljudi'.

I zato su i ovo obilježavanje, naglasio je Plenković, a i druga tijekom godine, a posebno ona na ključne trenutke hrvatske slobode ostvarene u Domovinskom ratu, 'izrazito važna za koheziju našega naroda za bolje razumijevanje za tolerantno društvo iza njegovanje kulture sjećanja kao jedne od ključnih europskih vrednota'.

Nakon komemoracije na Mirogoju, nadbiskup zagrebački i predsjednik HBK mons. Dražen Kutleša predvodit će misu u Crkvi Muke Isusove u Macelju, na kojoj će, uz ostale biti čelnici Vlade i Sabora.

Obljetnica bleiburške tragedije obilježava se od petka do nedjelje komemoracijama, misama, molitvom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Bleiburgu, na Mirogoju i Macelju, te u Radimlji kod Stoca u BiH.