PRIČA O NASLJEDSTVU

Spomen područje na Bleiburškom polju postaje livada za ispašu stoke

13.08.2023 u 17:47

Bionic
Reading

Spomen područje na Blajburškom polju, na kojem se desetljećima održava kontroverzna komemoracija koju je prošle godine zabranila austrijska vlada, uskoro bi moglo postati livada za ispašu stoke

Dok organizator Počasni bleiburški vod i dalje javno oglašava da se sudskim putem bori za povratak masovnog svibanjskog događaja koji je zaustavljen zbog veličanja ustaškog fašizma, malo je kome poznata činjenica da je prije četiri mjeseca upravo ta zelena površina, izuzev pozornice, natkrivenog oltara i spomenika posvećenog ustaškoj vojsci, prodana lokalnom vlasniku mljekare koji ima više od stotinu krava muzara, pišu Novosti.

Do ovakvog raspleta došlo je zahvaljujući austrijskim zakonima o nasljedstvu, ali i zbog niza propusta Počasnog bleiburškog voda, koji sada preko suda nastoji osporiti transakciju tvrdeći da se radi o njihovoj imovini prodanoj na prijevaru.

Pravna bitka odvija se od kolovoza 2020. godine, kad je preminuo suosnivač Počasnog bleiburškog voda i ustaša Ilija Abramović. Oko 30 tisuća kvadrata zemlje na kojoj se svake godine skupljalo više desetaka tisuća ljudi iz Hrvatske i inozemstva u zemljišnom registru glasilo je na njegovo ime.

Nakon njegove smrti, iz testamenta je otkriveno da je Abramović ostavio supruzi Elfriede svu imovinu osim onih 30 tisuća kvadratnih metara, koje je prepustio PBV-u.

  • +24
Komemoracija u Bleiburgu Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

No pravni skrbnici vremešne udovice od njih su zatražili financijsku naknadu za njen udio u toj imovini, na što ona ima pravo po austrijskim zakonima. Bez obzira na oporuku pokojnog, tamošnji sustav priznaje pravo bračnom paru da pod određenim uvjetima zatraži i dobije financijsku protuvrijednost polovice takve ostavštine.

Počasni bleiburški vod tražio je da se ova konkretna imovina u potpunosti odstrani iz ostavinskog postupka. No povjerenik iz Klagenfurta zadužen za testament odbacio je zahtjev.

Njihovom odbijenicom pravni skrbnici gospođe Abramović bili su lišeni odgovornosti da predaju imovinu Počasnom bleiburškom vodu. Umjesto toga, aktivirali su zahtjev za procjenom i prodajom cjelokupnog zemljišta. Sve je procijenjeno na 217 tisuća eura. Čestice pod brojevima 826, 853, 856 i 859, koje ukupno imaju oko 28 tisuća kvadrata, prodane su stoga mljekaru za 120 tisuća eura.

Više pročitajte na stranicama Novosti.