provođenje zakona

Nove napetosti na sjeveru Kosova, policija ispalila suzavac na građane, čuju se rafali

26.05.2023 u 15:44

Bionic
Reading

Na sjeveru Kosova došlo je do incidenta između policije Kosova i građana kada su sigurnosne snage pokušale asistirati novim načelnicima Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka da preuzmu lokalnu vlast. Kao odgovor, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić šalje vojsku prema Kosovu

Novi načelnici Izmir Zećiri (Zubin Potok), Iljir Peci (Zvečan) i Ljuljzim Hetemi (Leposavić) u četvrtak su preuzeli dužnost u javnim objektima jer se u zgradama općine nalaze privremena tijela koja rade u sustavu Srbije. Naime njih građani, pretežno pripadnici srpske zajednice, ne priznaju s obzirom na to da su bojkotirali izbore.

Zbog toga im je danas policija asistirala kako bi ostvarili svoje pravo na rad u općinama.

Sukob u Zvečanu Izvor: Društvene mreže / Autor: Kossev

Ispred zgrade općine Zvečan okupio se velik broj ljudi pokušavajući pružiti otpor, ali je policija odgovorila suzavcima i šok bombama. Na videosnimci, koja je objavljena na društvenim mrežama, čuju se i rafali, a RTS piše i da je zapaljeno policijsko vozilo. Predsjednik općine Zvečan ipak je ušao u kabinet gradonačelnika u zgradi općine u pratnji policije.

Nakon što su pripadnici kosovske policije okružili zgradu općine u Leposaviću, građani su postavili barikadu na samom skretanju prema zgradi općine. Istovarili su šljunak na cestu i blokirali dio puta.

Incidenti su počeli još jutros, a prije podne su se oglasile i prve sirene za uzbunu.

Zbog toga je Aleksandar Vučić podignuo borbenu spremnost jedinica Vojske RS-a na najvišu razinu i naredio hitan pokret u pravcu granice s Kosovom. Šef kabineta predsjednice Kosova Vlose Osmani, Blerim Vela, reagirao je nakon zaoštravanja situacije na sjeveru, optuživši Srbiju za njenu eskalaciju.

Iz kosovske policije se pozivaju na pravne i ustavne ovlasti da poduzimaju policijske akcije kako bi osigurali sigurnost, održali red i javnu sigurnost, govoreći da poduzimaju policijske mjere kako bi spriječili sve kriminalne aktivnosti koje se događaju u zemlji.

Jedino u Sjevernoj Mitrovici zgrada općine radi po kosovskom sustavu i u njoj je Erden Atiq iz Samoopredjeljenja 19. svibnja stupio na dužnost.