borba protiv epidemije

Novčana injekcija: Slovačka će starijima od 60 godina platiti da se cijepe

09.12.2021 u 15:42

Bionic
Reading

Slovačka će davati novčane poticaje osobama iznad 60 godina koje se cijepe protiv koronavirusa ili uzmu tzv. booster dozu, kako bi povećali stopu cijepljenja koja zaostaje za drugima u Europskoj uniji

Parlament je u četvrtak odobrio isplate, davši zeleno svjetlo prijedlogu vlade koja je isprva razmatrala davanje vaučera za hotele ili restorane, no umjesto toga se odlučila za novčani poticaj.

Oni koji prime booster dozu do sredine siječnja dobit će 300 eura, dok će skupina onih iznad 60 godina koja se javi za prvotnu dozu do toga datuma dobiti 200 eura.

Slovačka nije prva zemlja koja nudi poticaje za cijepljenje. Švicarska je u listopadu nudila građanima koji bi uvjerili svoje prijatelje da se cijepe protiv covida besplatna jela u restoranu ili kino ulaznice.

Američki grad Houston u travnju je rekao da će platiti 100 dolara bilo kojoj osobi koja primi prvu dozu cjepiva protiv covida.

Slovačka, s populacijom od 5.5 milijuna ljudi, ozbiljno je pogođena posljednjim valom pandemije, zbog čega je, punih bolnica, ponovno morala uvesti mjere zatvaranja.

Imala je drugu najveću stopu zaraze na svijetu tijekom proteklog tjedna, prema podacima stranice Our World in Data od srijede.

No Slovačka se nalazi prilično iza drugih zemalja Europske unije u cijepljenju svoje populacije, sa 68 posto osoba iznad 60 godine koje su u cijelosti cijepljenje - što je treća najniža procijepljenost u uniji nakon Bugarske i Rumunjske i manje od EU prosjeka koji iznosi 88 posto.

Od ukupne slovačke populacije, u cijelosti je cijepljeno 46.5 posto osoba, ispod EU prosjeka od 66.8 posto, prema Europskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).