pritisak na bolnice

Češka, Slovačka i Grčka spremaju mjere za necijepljene

18.11.2021 u 20:00

Bionic
Reading

Češka i Slovačka kao i Grčka imaju namjeru sljedeći tjedan uvesti mjere za necijepljene protiv covida-19 kako bi se ubrzalo cijepljenje i olakšao pritisak na bolnice

Ta je mjera odraz one koja je već donesena u Austriji, a priprema se i u dijelovima Njemačke, dok se Europa suočava s porastom infekcija.

Češka vlada odobrila je planove da se od ponedjeljka omogući samo onima koji su se cijepili ili su preboljeli zarazu koronavirusom u proteklih šest mjeseci ulazak u restorane, na određena događanja i korištenje različitih usluga.

Slovačka je poduzela sličan korak, što je premijer Eduard Heger nazvao "lockdownom za necijepljene".

Češka, zemlja od 10,7 milijuna stanovnika, imala je u utorak rekordnih 22.511 slučajeva zaraze koronavirusom u jednom danu.

Ona je ispod prosjeka EU-a kada se radi o broju cijepljenih, s 58 posto. Slovačka stoji po tom pitanju još lošije od Češke s 45 posto.

  • +5
Gužva u novim paviljonima za cijepljenje protiv covida-19 na Zagrebačkom velesajam Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

"Glavni je cilj ovih mjera motivacija za cijepljenje", rekao je češki ministar zdravstva Adam Vojtech.

Oko 10.000 prosvjednika u srijedu je demonstriralo u Pragu protiv planova o novim restrikcijama.

"Bojimo se da će od ponedjeljka, kada strože mjere stupaju na snagu, to postati još gore", rekla je glasnogovornica Sveučilišne bolnice sv. Ana u Brnu.

Zlatan Stipišić Gibonni Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

Grčka je u četvrtak također najavila da će od drugog tjedna uvesti restrikcije za one koji nisu cijepljeni.

Kako je rekao premijer Kiriakos Mitsotakis u televizijskom obraćanju naciji, ta će mjera obuhvatiti primjerice zabranu ulaska necijepljenima u sve unutarnje prostore, uključivo u kina, muzeje i teretane.