Marijo parčina

Epidemiolog iz bolnice u Bonnu: Svaka ozbiljnija pandemija trajala je tri godine, ova bi se mogla riješiti iduće godine

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 07.12.2021 10:00
  • Objavljeno 07.12.2021 u 08:58
Marijo Parčina (u krugu), Njemačka

Marijo Parčina (u krugu), Njemačka

Izvor: Screenshot / Autor: Montaža: Tportal/EPA/HRT

'Virus sve više postaje pravi respiratorni virus i to je ono što nas u cijeloj ovoj situaciji čini sretnima', kaže epidemiolog i mikrobiolog Marijo Parčina iz Sveučilišne bolnice u Bonnu u Njemačkoj

'Brojevi definitivno osciliraju, držimo se ovdje u Njemačkoj negdje u sredini europskih zemalja. Najviše su pogođene Češka i Slovačka, u Hrvatskoj nije tako', komentirao je situaciju u Njemačkoj za HRT epidemiolog i mikrobiolog iz Sveučilišne bolnice u Bonnu Marijo Parčina.

Dodao je kako je 80 posto pacijenata na intenzivnoj njezi i da se radi o necijepljenim pacijentima.

'Ljudi su u zimskom razdoblju prijemčivi za bilo kakve bolesti. Vrijeme će pokazati što će donijeti omikron. Glavni nam je problem delta varijanta. Svi slučajevi omikrona, radi se o importiranim slučajevima iz JAR-a. Naš je nadzor nad omikronom snažan.', rekao je Parčina napominjući kako je nemoguće usporediti situaciju u Južnoafričkoj Republici s bilo kojom zemljom u Europi. 

'Oni imaju procijepljenih 25% građana, u Europi je gotovo svugdje više od 50%. To nije usporedivo. Imate pojavu varijante virusa koja je zaraznija, tamo je ljeto. JAR broji oko 15 tisuća zaraženih dnevno. Virus tijekom izmjena postaje sve više respiratorni virus. Ali svaka ozbiljnija pandemija trajala je tri godine, ajmo reći da bi se kroz iduću godinu pandemija trebala riješiti.', kaže ovaj epidemiolog i mikrobiolog.

Što se tiče obveze cijepljenja za sve, Parčina kaže da će se ići u smjeru toga prvenstveno u zdravstvenom sektoru. Što se tiče cijepljenja djece u Njemačkoj, za sada nema obveze.

'Pritisak na pedijatrijske ordinacije je jako velik, ići će se prema tome da se cijepe djeca starija od 5 godina, prvenstveno ona koja su zdravstveno ugrožena.', zaključuje Marijo Parčina. 

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!