NEZAKONITO I NENAMJENSKI

Nova prijava protiv HOO-a: Gdje je višak novca?

05.11.2013 u 19:15

Bionic
Reading

Nesmiljeni rat traje između vodstva Hrvatskog olimpijskog odbora i ministra Željka Jovanovića: u utorak je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta uputilo Državnom odvjetništvu novu prijavu zbog nezakonitog i nenamjenskog trošenja državnog novca!

Za razliku od nalaza Sportske inspekcije, u kojemu se pojavljuje sumnja u zlouporabu položaja i ovlasti jer su predsjednik Zlatko Mateša i glavni tajnik Josip Čop potpisivali pozajmice Sportskoj televiziji bez odobrenja Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora, nova prijava je još konkretnija i temelji se na dokumentima samog HOO-a. Opet je, naravno, riječ o projektu SPTV-a.

Za nepostojeće EU projekte 1,3 milijuna kuna!

'Nismo primili nijedan projekt za fondove EU od Vlade, a Slovenci su napravili čuda', izjavio je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša i izazvao podsmijeh: u susjednoj državi, naime, europski novac izvlačio je upravo njihov olimpijski odbor i sportski savezi.

Zabuna bi možda bila logična da upravo Mateša i njegov glavni tajnik Josip Čop nisu prije tri i pol godine zaposlili 'koordinatoricu za EU fondove' Almu Papić i dodijelili joj mjesečnu bruto plaću od 24,4 tisuće kuna!

Za ukupno 1,3 milijuna kuna, koliko je dosad koštao njen angažman, nijedna europska kuna još nije povučena: tek se navodno razvijao projekt Olimpijskog centra na otoku Silbi, gdje još uvijek nema čak ni pitke vode...

Jovanovićevo ministarstvo već je javno objavilo da su sporne 'promidžbene i marketinške aktivnosti', odnosno računi na 2,5 milijuna kuna koje je televizija ispostavila HOO-u iako za to nisu zaključeni ugovori. Tu je još i račun na dodatnih 2,2 milijuna kuna, koji je već djelomično plaćen, dok bi ostatak navodno trebao biti storniran, ali i čak pet milijuna kuna 'pozajmica' koje su naknadno pretvorene u vlasnički udio HOO-a u Sportskoj televiziji.

Velik dio transfera novca dogodio se u 2012. godini, kada je Hrvatski olimpijski odbor poslovao s manjkom od čak 7,5 milijuna kuna; čini se da se tada trošio novac iz 2011. godine, kada je ostvaren višak od 16,5 milijuna kuna. No, kako u proračunu Olimpijskog odbora državni novac sudjeluje s više od 90 posto, Ministarstvo sporta danas je službeno upozorilo Matešinu organizaciju da se višak iz prethodnih godina morao trošiti namjenski - dakle, nikako ne i na Sportsku televiziju.

Tu je i zakon o udrugama koji je vrlo jasan: višak novca smije se trošiti jedino u samoj udruzi, a ni u kojem slučaju ne smije se rasporediti njenim članovima ili trećim osobama - u ovom slučaju Sportskoj televiziji.

Jovanovićevo ministarstvo danas je, nakon što je dobilo izvještaj HOO-a i o njemu obavijestilo DORH i Ministarstvo financija, 'oslobodilo' dio novca koji će se za mjesec rujan iz proračuna proslijediti ovoj organizaciji, no prije isplate za svaki idući mjesec tražit će se precizno objašnjenje svake potrošene kune.