presudili im sobovi

Norveška mora ukloniti 151 turbinu u najvećem kopnenom energetskom vjetroparku u Europi

11.10.2021 u 15:22

Bionic
Reading

Norveški Vrhovni sud presudio je u ponedjeljak da dvije vjetroelektrane izgrađene na zapadu zemlje krše prava laponskih uzgajivača sobova jer ulaze u pašnjake na kojima pasu njihova stada

Odvjetnici laponskih stočara kažu da će to dovesti do uklanjanja 151 turbine kojih je postavljanje na poluotoku Fosenu završeno 2020. i koje su dio najvećeg energetskog parka kopnenih vjetroelektrana u Europi.

"Njihova je izgradnja proglašena nezakonitom i nastavak njihova rada bio bi nezakonit", istaknuo je za agenciju France Presse Andreas Bronner, predstavnik uzgajivača sobova koji su smatrali da su oštećeni gradnjom jedne od tih dviju vjetroelektrana.

Norveško ministarstvo nafte i energetike koje je izdalo dozvole za gradnju ocijenilo je pak da "presuda Vrhovnog suda zahtijeva da se razjasni situacija".

Vrhovni sud je ocijenio da je izdavanjem dozvola za izvlaštenje zemljišta i za uporabu 151 turbine prekršena Međunarodna konvencija o građanskim i o političkim pravima.

"U zemljama u kojima žive etničke, vjerske i jezične manjine, njihovim se pripadnicima ne smije uskratiti pravo da zajedno s ostalim pripadnicima njihove zajednice njeguju svoju kulturu, ispovijedaju i prakticiraju svoju vjeru i koriste se svojim jezikom", piše u članku 27 te UN-ove konvencije.

Uzgajanje sobova kojima se Laponci (koji sebe nazivaju Saami) bave od pamtivijeka, oblik je zaštićene kulturne prakse, odlučilo je najviše sudsko tijelo te skandinavske zemlje.

Laponci, narod koji ima 8.000 do 100.000 duša, žive na sjeveru Švedske, Finske, Norveške i Rusije.