44. MIPRO

HEP se ima čime pohvaliti kada je u pitanju ICT u obnovljivim energetskim tehnologijama

29.09.2021 u 14:21

Bionic
Reading

Međunarodni skup za informacijsku, komunikacijsku i elektroničku tehnologiju, 44. MIPRO, čija je ovogodišnja glavna tema "ICT u obnovljivim energetskim tehnologijama", u srijedu je svečano otvoren

Na ovogodišnjem MIPRO-u, sudjeluje 7 pozvanih predavača, prihvaćena su 352 znanstveno stručna rada 865 autora radova, a sudjeluju znanstvenici i stručnjaci iz 30-ak zemalja. Skup se održava i uživo i virtualno, a moguće ga je pratiti online putem poveznica objavljenih na web stranicama MIPRO-a.

Predsjednik Programskog odbora, akademik Karolj Skala rekao je da je ta tema istaknuta s namjerom doprinosa EU Green deal programu.

Na skupu će se do 1. listopada razmatrati kako ICT tehnologija može utjecati na obnovljive izvore i smanjenje onečišćenja okoliša, pragmatični novi energetski ekosustavi i primjena ICT tehnologije u energetskoj digitalnoj transformaciji.

Najavljena su predavanja o zelenoj energiji, okrugli stol o suvremenoj alternativnoj energiji i predavanja o vodiku kao energetskom izvoru budućnosti.

Na plenarnom predavanju o Zelenoj strategiji HEP-a Vanja Varda iz te tvrtke kazala je da je HEP grupa jedan je od najvećih investitora u Hrvatskoj s ulaganjima od preko četiri milijarde kuna u prošloj godini te da isti trend planira nastaviti i u razdoblju od 2021. do 2024., s dodatnih 16 milijardi kuna.

Najveći dio investicija odnosi se na projekte u sklopu obnovljivog scenarija razvoja, a u skladu s Europskim zelenom planom i energetskom tranzicijom Hrvatske prema niskougljičnom društvu.

  • +4
HEP Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

Zelena strategija HEP Grupe provodi se kroz revitalizaciju i izgradnju hidroelektrana, izgradnju i preuzimanje sunčanih elektrana i vjetroelektrana, izgradnju visokoučinkovitih kogeneracija na plin te kroz projekte energetske učinkovitosti i uvođenje naprednih tehnologija. Cilj je povećati proizvodnju iz obnovljivih izvora za 50 posto do 2030. i zadržati održiv i fleksibilan energetski portfelj koji jamči sigurnost opskrbe energijom.

U sklopu strategije, izgrađeno je i u pogon pušteno 64 MW obnovljivih izvora dok je više od 50 projekata obnovljivih izvora, ukupne snage preko 500 MW investicijske vrijednosti iznad četiri milijarde kuna, u različitim fazama razvoja. Jedan od značajnijih projekata je Vjetroelektrana Korlat, snage 58 MW, investicija od 500 milijuna kuna. U planu je i početak izgradnje Sunčane elektrane Korlat.

Naglasila je važan projekt dogradnje Hidroenergetskog sustava Senj te izgradnju novog visokoučinkovitog kombi-kogeneracijskog bloka u Elektrani-toplani Zagreb i kombi-kogeneracijsko postrojenje u Osijeku, a sličan projekt planira se i na području TE Rijeka.

VE Korlat Izvor: Cropix / Autor: Cropix/Nikša Stipaničev

Varda je kazala da je LNG terminal u Omišlju osigurao alternativni dobavni pravac i utjecao na cijene plina te da je u HEP-u nastavljeno jačanje plinskog poslovanja.

Kazala je da su preuzeli neke distribucijske plinske mreže i njihov opskrbni dio te "kreirali novi tržišni proizvod opskrbe plinom HEPI plin, koji neće dizati cijene do do 1. travnja, pa cijene ostaju zajamčene u zimskom razdoblju, unatoč divljanju cijena na tržištu."

Kako ističu organizatori iz udruge MIPRO, tema sljedećeg skupa bit će "ICT u pametnoj proizvodnji" jer se želi ukazati na tranziciju s digitalne transformacije na digitalnu revoluciju koja stvara pretpostavke za Industry 5.0 i Society 5.0 te na generičke ICT tehnologije pametne proizvodnje i njihovu važnost za gospodarstvo.