ratni zločin

Norac može na sud s državom zbog 156.030 kuna odštete žrtvama

18.03.2021 u 09:41

Bionic
Reading

Ustavni sud usvojio je ustavnu tužbu Mirka Norca Keve u vezi sa sporom u kojem je presuđeno da u povodu regresnog zahtjeva Republike Hrvatske mora platiti 156.030 kuna odštete isplaćene potomcima pet žrtava ratnog zločina, piše u četvrtak Večernji list

Riječ je o žrtvama pogubljenima na Lipovoj glavici kod Perušića 18. ožujka 1991. godine.

Hrvatska je taj iznos platila temeljem presude Općinskog suda u Novom Zagrebu od 28. prosinca 2015. jer je za žrtve “gospićkog zločina”, u kojem je inače likvidirano najmanje 50 civila, Norac kao zapovjednik 118. brigade osuđen na 12 godina zatvora, Tihomir Orešković kao tajnik Operativnog štaba u Gospiću na 15 godina i Stjepan Grandić kao zapovjednik II. bojne na 10 godina zatvora.

Norac je osuđen i za zločin u Medačkom džepu pa mu je izrečena jedinstvena kazna od 15 godina zatvora. Obiteljima žrtava isplaćeno je, prema napisima u medijima, 2,3 milijuna kuna

Nakon što Norac nije prihvatio mirno rješenje spora, dostavljena mu je tužba s rokom od 30 dana za odgovor. Prema povratnici, tužba mu je uručena 27. kolovoza 2018. i u danom roku odgovor nije poslao. Stoga je u siječnju 2019. donesena tzv. presuda zbog ogluhe te je uz regresni iznos od 156.030 kuna.

Međutim, Norac je prigovorio da tužbu nije primio pa je tražio tzv. povrat u prijašnje stanje i u istom podnesku podnio je i žalbu na presudu.

Zaključak ustavne tužbe je da je Norcu onemogućeno raspravljanje pred sudom, odnosno da nisu bili ispunjeni uvjeti za donošenje presude zbog ogluhe jer on nije znao za tužbu RH.

Ustavni sud je utvrdio da je Županijski sud u Zadru trebao Norcu odgovoriti na prigovor da je došlo do bitne povrede njegovih postupovnih prava, donosi Večernji list.