milijunski iznos

Nobilo zastupa ratne zarobljenike koji od Hrvatske traže naknadu za iživljavanje u Lori

03.02.2020 u 23:00

Bionic
Reading

Na splitskom Općinskom sudu održana su ročišta u slučajevima bivših ratnih zarobljenika Vojnog zatvora “Lora” Ljubiše Geruna i Vese Deretića iz Trebinja te njihova sugrađanina Vladimira Žarkovića, koji od države Hrvatske traže naknadu štete za pretrpljene boli i strahove koje su preživjeli tijekom torture

Bivši zatvorenici koji su se u Lori našli kao ratni zarobljenici traže odštetu od oko 250 tisuća kuna po osobi, a osim njih državu je tužilo ili će tužiti još 20-ak bivših zatvorenika koje zastupa odvjetnički ured Nobilo. Ako svatko od njih tuži za po 250 tisuća kuna, to će značiti da će država morati isplatiti najmanje pet milijuna kuna kao naknadu štete.

Prije podnošenja tužbe državi je podnesen zahtjev za mirno rješenje spora, no Općinsko državno odvjetništvo (ODO) u Zagrebu to je odbilo i odluku prepustilo sudu.

Kako smo doznali, na ročištima predstavnici države, odnosno ODO-a nisu osporavali tužbenu osnovu koja se temelji na pravomoćnim sudskim odlukama već je dogovoreno da se jedino vještačenjem utvrdi kolika bi bila pravična novčana naknada.

Tako se Gerun i Deretić pozivaju na pravomoćnu presudu Županijskog suda u Splitu u kojoj je Tonči Vrkić kao zamjenik zapovjednika vojno istražnog centra osuđen na 10 godina, a Ante Gudić i Anđelko Botić kao stražari osuđeni na po 8 godina zatvora. U toj se presudi još spominju i Tomislav Duić kao zapovjednik i Emilio Bungur kao šef smjene stražara, piše Slobodna Dalmacija.