CRNI DANI ZBOG CRNIH FONDOVA

Nobilo: HDZ-u optužnica za dva tjedna, slijedi blokada imovine; DORH i sud šute

27.10.2011 u 17:13

Bionic
Reading

Optužnica protiv HDZ-a mogla bi biti podignuta u narednih dva tjedna, a HDZ će, bude li proglašen krivim u sudskom postupku, morati vratiti sva ukradena sredstva, kazao je odvjetnik Anto Nobilo u HTV-ovoj emisiji 'Hrvatska uživo'. Je li USKOK zatražio zamrzavanje HDZ-ove imovine i jesu li HDZ-u već neka sredstva blokirana, od suca istrage zbog tajnosti istrage nije se zasad moglo saznati

'Očekujem da će se optužnicu podići u narednih dva tjedna jer ističu zakonski rokovi u kojima se može podići. Vjerujem da će narednih dana biti podignuta i optužnica', rekao je Nobilo za HTV. Bude li HDZ proglašen krivim u sudskom postupku, morat će vratiti sve što je ukrao, a navodno je riječ o 32 milijuna kuna.

'DORH mora osigurati ta potraživanja. Ne znam kako to planiraju napraviti, ali vjerojatno će tražiti blokadu imovine HDZ-a', dodao je Nobilo. Prema neslužbenim informacijama Večernjega lista, USKOK neće tražiti blokadu računa stranke zbog skore kampanje, ali će sigurno tražiti da se pod hipoteku stave nekretnine. Govori se o zgradi središnjice, ali mogući su i drugi objekti.

Smije li sud blokirati HDZ-ov račun za kampanju?

Jedno od pitanja oko moguće blokade HDZ-ovih računa svakako se tiče iizborne kampanje, stoga smo pitali Državno izborno povjerenstvo sobzirom da je ono zaduženo za nadzor financiranja kampanje, smije li sesudskom odlukom blokirati i poseban račun koji su stranke dužne otvoritiprema Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, ana kojemu trebaju biti položena sredstva namijenjena isključivo zapredizbornu kampanju.

Iz DIP-a su tportalu odgovorili samo da bi 'nadležna tijela pripredlaganju i odlučivanju o načinu osiguranja oduzimanja imovinskekoristi trebala cijeniti posebnu namjenu tih računa propisanu Zakonom ofinanciranju, kao i njihovo značenje u postupku izborne promidžbe, kojije ograničenog vremenskog trajanja'.

DORH i USKOK službeno šute

Službeno u USKOK-u, međutim, o svemu i dalje šute, baš kao i sudac istrage u slučaju Fimi media Krešimir Devčić. 'Istraga je tajna i o njoj ne možemo govoriti', kazao je Devčić za Hinu, ne želeći komentirati ni najnovija medijska nagađanja da je USKOK, uz proširenje istrage na HDZ kao pravnu osobu, od suda već zatražio i blokiranje računa i imovine te stranke kako bi se osigurala sredstva za naknadu štete državi ako se dokažu nezakonitosti. 'Riječ je o tajnim istražnim radnjama i o njima također ne mogu govoriti', ponovio je Devčić.

Nobilo, međutim, tvrdi da optužnica mora biti podignuta do sredine studenog ove godine. Naime, kao što smo već pisali, istraga ne može trajati više od godinu i pol jer je to najviše koliko ona može biti produljena s početnih šest mjeseci, što znači da se bliže rokovi za njezino zatvaranje. Problem je, međutim, što nije posve jasno kada je zapravo pokrenuta istraga u slučaju Fimi medije: je li riječ o kraju travnja 2010. kada je donesen nalog protiv bivšeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića zbog dva slučaja nezakonita posredovanja ili je riječ o 10. kolovozu 2010. kada su uhićene vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak i njezina poslovna suradnica Anita Lončar-Papeš. U prvom slučaju, istraga bi morala završiti krajem ovoga mjeseca, a u drugom slučaju tužitelji imaju vremena gotovo do sredine siječnja iduće godine.

Spominjala se i mogućnost da slučaj Fimi medije bude razdvojen u dva slučaja zbog obilato raširene korupcijske mreže pa bi u jednome odmah bila podignuta optužnica protiv dosad osumnjičenih osoba, dok bi se druga odnosila isključivo na HDZ-ov crni fond. Nobilo, međutim, smatra da će 'u pravnom smislu, proces protiv HDZ-a i svih optuženika u slučaju Fimi media bit će jedinstven. Sudskim procesom utvrdit će se sve činjenice i pokazati se tko jest, a tko nije kriv.

HDZ-u prijeti novčana kazna do osam milijuna kuna

Dokaže li se krivnja, HDZ bi mogao biti novčano kažnjen do najviše osam milijuna kuna, a postoji i mogućnost da se imovinsko-pravnim zahtjevom stranci oduzme nezakonito stečena materijalna korist. Odluku o visini donosi sud.

Ukidanje HDZ-a nije moguće jer su političke stranke i jedinice lokalne i područne samouprave zakonom o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela izuzete od takve sankcije koja je predviđena za ostale pravne osobe.


Što čeka HDZ-ov sud časti?

Komentirajući tvrdnju predsjednice HDZ-a i Vlade Jadranke Kosor da je ova istraga novi udarac na HDZ u predizbornom razdoblju, Nobilo je kazao: 'To je apsolutno krivi pogled. Tajming je politički kriterij, a politika se u pravnim procesima ne smije uzimati u obzir. Kada bi DORH počeo razmišljati o tome je li nešto dobro ili loše u političkom smislu, to bi značilo početak političke korupcije Državnog odvjetništva'.

Govoreći o političkim učincima optužnice, Nobilo tvrdi da se HDZ mora postaviti puno drukčije nego sada. 'Sud časti HDZ-a svih ovih mjeseci, dok su se afere otkrivale, nije reagirao. Kaznili su samo osobe koje su kritizirale HDZ. Remetinec se napunio visokim funkcionarima HDZ-a, a sud časti nije reagirao'. 'Oni ne smiju čekati kazneni postupak, već moraju odmah utvrđivati političku i stegovnu odgovornost. Dok HDZ to ne napravi, teško će moći dobiti legalitet među biračima u smislu da su se oprali i stvorili novi model funkcioniranja stranke', zaključuje Nobilo.

Također, gostujući na 24sata TV novinarsku konferenciju Jadranke Kosor ocijenio je lošom: 'Kosor tvrdi da je na križnom putu, ali na tom putu može biti samo pravednik, samo onaj tko je nevin. Ona negira sve ono što se utvrđivalo istragom te sada traži krivca u drugima'.