BURNA SJEDNICA

NO HRT-a najavio zahtjev za Radmanovu smjenu

17.05.2013 u 18:05

Bionic
Reading

Neuvijeno i bez rukavica Nadzorni odbor (NO) HRT-a na današnjoj je izvanrednoj sjednici, koju je otvorio za javnost, pokazao što misli o radu Gorana Radmana, glavnog ravnatelja Prisavlja, poručivši mu da će, ukoliko ne ispuni njihove zahtjeve, pokrenuti postupak za njegovo razrješenje

Formalni razlog za žestoki verbalni obračun i pozivanje na red, prema tvrdnjama NO-a, leži u činjenici da u Radmanovim imenovanjima 21 osobe (17 urednika i četiri ravnatelja poslovnih jedinica) ima nešto što pobuđuje sumnju da nije sve prošlo prema slovu zakona, ali je naknadno isplivalo da 'ljubavi' između njih nema od samog početka te da drže da u proteklih šest mjeseci nije napravio reforme koje je trebao napraviti iako su kao olakotnu okolnost uzeli niz objektivnih faktora.

No prije same sjednice među članovima NO-a trajali su jednosatni prijepori trebali sjednicu otvoriti za javnost ili ne. Kada su se konačno usuglasili, novinari su dobili rijetku priliku vidjeti ono što se žargonom ulice naziva - čerečenje.

Zajedno s pozivom za sjednicu NO je od Radmana zatražio da im se dostavi dokumentacija vezana uz 21 osobu koja je imenovana kako bi utvrdili ispunjavaju li svi potrebne uvjete.

Sumnjivi su posebno, prema riječima Dražena Rajkovića, člana NO-a, Boris Sruk, ravnatelj Financija kojem navodno fale dvije godine radnog staža, Duško Zimonja, ravnatelj Tehnologije koji ima tvrtku koja se bavi djelatnošću kojom se bavi i HRT, što je, prema njemu, sukob interesa, i još nekoliko radijskih urednika.

Međutim, Radman dokumentaciju nije dostavio obrazloživši to na način da se takav zahtjev formalno mora uputiti sa same sjednice, ali pozvavši se i na Zakon o zaštiti osobnih podataka, koji mu, kako je rekao, brani fotokopiranje i dijeljenje dokumentacije bez privole onih kojima ona pripada.

Žestoko protiv Radmana - Goran Krmpotić i Dražen Rajković

'Ovo nije prvi put da se ne poštuju naši zahtjevi. U više navrata proteklih mjeseci smo tražili od vodstva kuće da nam dostavi određene stvari, što nije učinjeno. Mislim da više ne možemo gledati kroz prste', kazao je Goran Krmpotić, zamjenik predsjednika NO-a na čiji je zahtjev sazvana hitna sjednica.

'Sva dokumentacija vam je na raspolaganju, samo uputite formalan zahtjev s ove sjednice', odgovorio je Radman.

No Krmpotić to nije htio niti čuti, pa je nastavio: 'Ako se ovako nastavi, vjerujem da će svi članovi NO-a biti prisiljeni pokrenuti postupak razrješenja. NO i hrvatska javnost više ne mogu tolerirati ovakvo ponašanje.'

Stvar je pokušao spasiti Viktor Gotovac, predsjednik NO-a, predloživši zaključak prema kojem bi se od Radmana formalno zatražila dokumentacija, ali to nije prošlo jer je Krmpotić tvrdio da će Radman 'to dostaviti tko zna kada i da će javnost izgubiti interes za slučaj', a nije isključio i mogućnost da bi 'osobe za koje možda ne ispunjavaju uvjete iz natječaja počine kakvu financijsko-materijalnu štetu kući'.

U pomalo bezizlaznoj situaciji ponovno je uskočio Gotovac kazavši kako bi trebali formalno uputiti zahtjev jer je dokumentacija fotokopirana i nalazi se u susjednoj sobi. To je dodatno raspalilo Krmpotića koji je ustvrdio kako sve podsjeća na dječji vrtić jer 'papira' malo ima, a malo nema.

Kako se sjednica otegnula, Gotovac ju je odlučio napustiti jer je imao seminar na fakultetu, pa je presjedanje preuzeo Krmpotić koji je nakon pauze predložio drugačiji zaključak koji je prihvaćen.

Prema njemu, NO će oformiti povjerenstvo koje će utvrditi je li od strane stručnih službi HRT-a, povjerenstva koje je sudjelovalo u procesu sužavanja liste kandidata i samog Radmana eventualno počinjena šteta HRT-u imenovanjem Željka Rogošića za glavnog urednika HTV1 koji je danas podnio ostavku nakon što je Etičko povjerenstvo utvrdilo da je lažirao biografiju. O tome bi u roku od deset dana trebali izvijestiti javnost.

Odluku da im Radman dostavi dokumente nisu donosili jer smatraju da ono što su tražili ne moraju tražiti još jednom.

Ukoliko Radman to ne učini, NO bi, prema danas viđenom, trebao pokrenuti postupak njegova razrješenja. Hoće li se to dogoditi, trebalo bi se znati 28. svibnja, za kada je zakazana nova sjednica NO-a.