ŠTO ĆE REĆI NIZOZEMSKOJ?

Erdogan: Njemačkim vlastima se mora suditi jer pomažu i primaju teroriste'

03.03.2017 u 21:32

Bionic
Reading

Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan u petak je oštro kritizirao Njemačku optuživši njemačke vlasti da primaju teroriste te rekavši da je njemačko-turski novinar zatočen u Turskoj kurdski sepatarist i njemački agent. U međuvremenu, dogovoreno je da će se sastati šefovi diplomacije Turske i Njemačke, a i nizozemska vlada kazala je da se protivi skupu o turskom referendumu u Rotterdamu

'Njemačkim vlastima se mora suditi jer pomažu i primaju teroriste', rekao je Erdogan u govoru u Istanbulu u kojem je upozorio na otkazivanje dvaju skupova podrške na kojima su trebali sudjelovati turski ministri u Njemačkoj.

'Sprečavaju govore mojih ministara pravosuđa i gospodarstva. I ja sam se trebao obratiti putem videokonferencije', negodovao je Erdogan.

Erdogan je optužio Njemačku da tolerira skupove kurdskih separatista koje Ankara naziva teroristima.

Nakon što su otkazani skupovi podrške Erdoganu, turski čelnici su se obrušili na Berlin, čija se savezna vlada ograđuje od bilo kakvog uplitanja u odluke lokalnih vlasti.

Napeti odnosi između Berlina i Ankare nakon neuspjelog državnog udara u srpnju u Turskoj su se dodatno pogoršali nakon što je u utorak zatvoren njemačko-turski dopisnik dnevnog lista Die Welt u Turskoj Deniz Yucel, i to zbog, kako se navodi, terorističke propagande.

U govoru u petak Erdogan je Yucela nazvao predstavnikom Radničke stranke Kuridstana (PKK) koju Ankara naziva terorističkom i 'njemačkim agentom'.

Njemačka kancelarka Angela Merkel koja je kritizirala Yucelovo uhićenje u petak je rekla da je 'zalaganje za slobodu govora u Njemačkoj pitanje načela'.

Sastat će se šefovi diplomacije Turske i Njemačke

Turski i njemački ministar vanjskih poslova pristali su na susret u Njemačkoj 8. ožujka kako bi razgovarali o napetostima između dviju zemalja, nakon što su otkazani skupovi u Njemačkoj na kojima su trebali sudjelovati turski ministri, rekli su u petak izvori u Ankari.

Općine Gaggenau i Koeln na zapadu Njemačke priopćile su u četvrtak da neće odobriti održavanje skupa s turskim ministrima pravosuđa i gospodarstva koji su ondje htjeli promicati proširenje ovlasti turskog predsjednika o kojemu će Turci odlučiti na referendumu planiranom sredinom travnja.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je u telefonskom razgovoru s njemačkim kolegom Sigmarom Gabrielom izrazio nezadovoljstvo tom odlukom.

Izvori u njemačkom ministarstvu rekali su da su dvojica ministara 'održala konstruktivan razgovor' i dogovorili se da ostanu u bliskom kontaktu.

Dužnosnici njemačke vlade rekli su ranije da će Berlin učiniti sve kako bi održao otvoren dijalog s Ankarom.

Nizozemska vlada protiv skupa o turskom referendumu u Rotterdamu

Nizozemska vlada objavila je u petak da se protivi planu turske vlade da organizira skup u Rotterdamu o najavljenom referendumu i najavila da će izvijestiti Ankaru o tome da se protivi tom "neželjenom" potezu.

Čelnik udruge nizozemskih Turaka ranije je rekao da turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu planira doći na skup 11. ožujka i pozvati stotine tisuća Turaka s dvojnim državljanstvom da glasaju za novi ustav kojim se jačaju ovlasti predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

U četvrtak su općine Gaggenau i Koeln na zapadu Njemačke priopćile da neće odobriti održavanje skupa s turskim ministrima pravosuđa i gospodarstva koji su ondje htjeli promicati proširenje Erdoganovih ovlasti o kojemu će Turci odlučiti na referendumu planiranom sredinom travnja.