ekonomska šteta

Njemački političari traže krizni paket pomoći gospodarstvu zbog koronavirusa

03.03.2020 u 13:15

Bionic
Reading

Njemački političari objavili su u utorak da traže pripremu paketa mjera za pomoć gospodarstvu zbog štete nastale epidemijom koronavirusa, a mjere bi između ostalog trebale sadržati i porezne olakšice.

"Krajnje je vrijeme da se pri ministarstvu gospodarstva formira krizni stožer. OECD je već upozorio na mogućnost recesije zbog epidemije koronavirusa",rekao je predsjednik Liberalno-demokratske stranke (FDP) Christian Lindner za novinsku agenciju Dpa.

Lindner je ministru gospodarstva Peteru Altmaieru predbacio da nije prepoznao ozbiljnost situacije.

Kao jednu od mjera Lindner je zatražio hitno ukidanje tzv. solidarnog prireza, kojeg svi porezni obveznici plaćaju od devedesetih godina za obnovu bivše Istočne Njemačke.

I bavarski premijer Markus Soeder, predsjednik vladine Kršćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske stranke Merkelinih kršćanskih demokrata, založio se za mjere pomoći gospodarstvu zbog šteta nastalih zbog koronavirusa.

"Mi moramo razmisliti o uvođenju konjunkturnih paketa koji bi sadržali niže cijene energije za gospodarstvo, kao i porezne olakšice", rekao je Soeder za dnevnik Muenchener Merkur.

On je predložio da se porezni viškovi "ciljano upotrijebe" za ublažavanje posljedica epidemije koronavirusa.

Zbog epidemije koronavirusa je već otkazano nekoliko važnih sajmova, a prva poduzeća su već najavila tužbe i traže odštetu zbog otkazivanja najvećeg turističkog sajma na svijetu ITB, koji je ovog tjedna trebao biti održan u Berlinu.

Prema informacijama epidemiološkog zavoda Robert Koch, broj zaraženih koronavirusom do utorak je porastao na 188, a zaraza je zabilježena u 13 od 16 saveznih pokrajina.

Neki trgovački lanci dojavljuju nestašicu dezinfekcijskih sredstava, ali naglašavaju da se samo radi o privremenoj pojavi.