stižu maske i kreveti

Predsjednik Južne Koreje proglasio rat koronavirusu

03.03.2020 u 11:44

Bionic
Reading

Predsjednik Južne Koreje proglasio je rat koronavirusu u utorak, naručivši dodatne bolničke krevete i veći broj maski za lice, dok se broj zaraženih popeo na 974 u najgoroj epidemiji izvan Kine.

Predsjednik Moon Jae-in ispričao se zbog manjka maski za lice i obećao podršku malim poduzetnicima pogođenim krizom zbog koronavirusa u četvrtoj najvećoj ekonomiji u Aziji, gdje je dosad prijavljeno 5186 slučajeva bolesti, a prijavljena su 34 smrtna slučaja.

“Cijela zemlja je u ratu protiv zarazne bolesti, a kriza u provincijama Daegu i Gyeongbuku dosegnula je vrhunac”, rekao na sastanku vlade, referirajući se na najpogođenije dijelove zemlje.

“Ispričavam se ljudima što ih nismo mogli opskrbiti maskama brzo i u potrebnoj mjeri, i što je zbog toga došlo do ove neugodne situacije.”

Virus koji se kasno prošle godine pojavio u Kini počeo se brzo širiti Južnom Korejom nakon što se pojavio u kršćanskoj sekti Shincheonji u gradu Daegu.

Gradonačelnik Daegua rekao je novinarima da je od predsjednika tražio još 3000 bolničkih kreveta kako bi se nosili s rastućim brojem pacijenata oboljelih od koronavirusa.

Vođa sekte Lee Man-hee testiran je negativno na virus u ponedjeljak, na što je pristao samo pod prijetnjom uhićenjem.

Ranije se ispričao zbog uloge koju je sekta imala u širenju virusa i nazvao epidemiju “velikom nesrećom”.

Crkva i Lee došli su pod veliko povećalo bijesne javnosti, dok su ih neki političari kazneno prijavili.

Indonezija zaražene šalje na otok

Indonezija je odlučila izgraditi bolnicu za liječenje pacijenata zaraženih koronavirusom na otoku blizu Singapura, objavljeno je u utorak.

"Izgradit ćemo posebnu bolnicu na otoku Galang gdje će se smjestiti zaraženi koronavirusom", rekao je ministar za javne radove Basuki Hadimuljono.

Rekao je da je otok odgovarajuće mjesto za oboljele jer je slabo naseljen, a blizu je grada Batama koji se nalazi preko puta Singapura.

Između 1979. i 1996. na Galangu se nalazilo više od 200.000 vijetnamskih izbjeglica koji su pobjegli iz zemlje zbog rata.

Peking odredio karantenu za putnike iz Južne Koreje, Japana, Irana i Italije

Peking je odredio u utorak da svi koji dolaze u glavni grad Kine iz Južne Koreje, Japana, Irana i Italije moraju proći 14-odnevnu karantenu, rekao je zamjenik glavnog tajnika pekinškog gradskog vijeća Chen Bei.

Šangaj je ranije rekao da će također staviti u dvotjednu karantenu putnike iz zemalja "s relativno ozbiljnom virusnom situacijom", ali nije imenovao o kojim se zemljama radi.