UGLEDNI ZNANSTVENIK

Igor Rudan objašnjava: Kako to da u Sloveniji nema nijednog slučaja koronavirusa? 'To vam je kao Eurosong...'

03.03.2020 u 12:07

Bionic
Reading

U jeku krize koronavirusa (COVID-19) u Europi, kada hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš najavljuje strože mjere na granicama, upada u oči činjenica da u Sloveniji nema nijednog slučaja zaraze tom bolešću

Broj zaraženih u Italiji prešao je 2000 dok je 52 ljudi izgubilo bitku s tom opaskom bolešću. Virus se snažno širi Francuskom, Njemačkom, Španjolskom i drugim dijelovima Europe pa je zanimljivo to kako Slovenija odolijeva i još uvijek nema nijednog slučaja zaraze. Posebno jer graniči sa sjeverom Italije, u kojem je europski epicentar zaraze.

Zbog toga smo pitali Igora Rudana, direktora Centra za globalno zdravlje Sveučilišta u Edinburghu i direktora suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije Sveučilišta u Edinburghu, kako to da se Slovenija tako dobro bori protiv koronavirusa. Koje mjere provodi Slovenija da tako uspješno odolijeva širenju zaraze i možemo li i mi u Hrvatskoj preslikati njihove mjere?

Rudan nam je odgovorio da je u ovoj ranoj fazi ulaska virusa u razne države to puno više pitanje sreće, toga čiji su građani kamo putovali i kome se izlagali, negoli bilo kakvih mjera. Poručio je da će za mjesec dana biti jasnija situacija u svim zemljama Europe.

Potom je dao i slikovitu ilustraciju situacije.

'To je kao oni rani bodovi na Eurosongu - u početku, nakon glasanja prve dvije ili tri zemlje, teško vam je reći tko će pobijediti, a tko ostati na nula bodova. Ali nakon što glasa 10-15 zemalja, stvari polako postanu jasnije, svi počnu dobivati bodove i vidi se otprilike kako tko stoji, pa tek onda možete početi usporedbe i prognoze', objasnio je Rudan.

Kako je na svojim internetskim stranicama objavila slovenska vlada, do ponedjeljka u 12 sati u Sloveniji je ukupno obavljeno 218 testiranja na koronavirus, a rezultati svih testova bili su negativni.

U jednom od svojih zadnjih nastupa u ulozi predsjednika vlade, Marjan Šarec je u ponedjeljak odbacio kritike oporbe da njegova vlada nije odlučno reagirala na rizik unosa koronavirusa, pri čemu su pojedini posumnjali u metodologiju odabira onih koji se uzimaju na testiranje.

Slovensko ministarstvo zdravstva u ponedjeljak je u priopćenju ponovo objavilo protokol po kojemu je određeno da se testiranje na koronavirus provodi samo kod osoba kod kojih se pokazuju simptomi bolesti, kašalj, kihanje, povećana temperatura i teško disanje, i to kod onih koji su u zadnje vrijeme boravili u regijama u kojima se epidemija proširila, te da će se s time i nastaviti.