IZLAZNE ANKETE

Njemački birači kaznili Merkel u dvije od tri pokrajine

13.03.2016 u 18:44

Bionic
Reading

Konzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel izgubili su u dva od tri pokrajinska parlamenta na izborima u nedjelju, a uspjeh je ostvarila protuimigrantska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) koja je ušla u sva tri parlamenta, pokazale su izlazne ankete

Stranka kancelarke Merkel izgubila je u pokrajinskom parlamentu Baden-Wuerttemberga i Porajnju-Falačkoj (Rheinland-Pflaz), prema izlaznim anketama.

Analitičari tumače da su njemački birači kaznili kancelarku zbog njezine politike otvorenih vrata prema izbjeglicama kojih je više od milijun ušlo u Njemačku u 2015.

Na pokrajinskim izborima za parlament Saske-Anhalt u bivšoj istočnoj Njemačkoj, gdje su konzervativni kršćanski demokrati (CDU) i dalje najveća stranka, AfD je osvojio 21,5 posto glasova, prema izlaznim anketama.

Također, prema izlaznim anketama, AfD je u Baden-Wuerttembergu i Poranju-Falačkoj osvojio 12,5, odnosno 10 posto glasova.

Ti rezultati znače da je stranka krajnje desnice sada zastupljena u polovici od 16 njemačkih saveznih pokrajina, čime ostvaruje dobru startnu poziciju za savezne izbore 2017.

Prije izbijanja izbjegličke krize AfD je bila stranka na silasku, rastrzana unutarnjim sukobima i borbom za vlašću. No na krilima protuizbjegličkog pokreta u mnogim dijelovima zemlje AfD je doživjela renesansu i u dobroj mjeri bi mogla promijeniti uobičajen politički krajobraz Njemačke.