govor mržnje

Njemačka vlada donijela paket mjera protiv radikalne desnice na društvenim mrežama

30.10.2019 u 13:00

Bionic
Reading

Njemačka vlada je, reagirajući na povećani broj napada s ekstremno desnom pozadinom, u srijedu donijela paket mjera kojima je cilj uspješnija borba protiv radikalne desnice, a mjere uključuju i obvezu uklanjanja poruka mržnje s društvenih mreža

'Opasnosti koje prijeti od desnog ekstremizma i antisemitizma je na visokoj razini', rekao je ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer prilikom predstavljanja vladinih zaključaka.

On je ukazao na nedavni teroristički napad na sinagogu u gradu Halleu s radikalno desnom pozadinom. Počinitelj se, prema sadašnjim spoznajama, indoktrinirao i putem interneta.

Jedna od središnjih točaka plana vlade za suzbijanje opasnosti s ekstremno desnih pozicija je i pooštravanje pravila o širenju sadržaja na internetu.

'Tvrtke koje nude internetske usluge trebale bi se zakonski obvezati na to da, prije svega u slučaju prijetnji smrću ili širenja rasne ili nacionalne mržnje, sadržaje i podatke o autoru proslijede novoosnovanom uredu za suzbijanje mržnje na internetu pri Saveznom uredu za suzbijanje kriminala (BKA)', stoji u odluci vlade od srijede.

U odluci vlade stoji kako agresivne uvrede i huškanje preko interneta ubuduće treba strože kažnjavati između ostalog i zbog toga što se radi o djelima s 'dalekosežnim djelovanjem'.

Paket sadrži ukupno devet mjera koje, osim borbe protiv mržnje na internetu obuhvaćaju i pooštrenje zakona o širenju mržnje, intenziviranje rada Ureda za zaštitu ustavnog poretka u praćenju aktivnosti na ekstremno desnoj sceni, pooštravanje zakona o posjedovanju oružja, kao i dodatnu zaštitu lokalnih političara.

Ova posljednja mjera uslijedila je nakon ubojstva demokršćanskog političara Waltera Luebkea, koji je ubijen u lipnju ove godine, a za ubojstvo je osumnjičen pripadnik neonacističke scene.

U paket mjera spada i pojačani preventivni rad protiv radikalno desne indoktrinacije, kao i jačanje postojećih sigurnosnih struktura. Pri Saveznom uredu za suzbijanje kriminala bit će uveden poseban odjel za praćenje kriminala motiviranog radikalno desnom ideologijom.