žrtve posljednjeg rata

Njemačka preživjelima Holokausta isplatila 25 milijuna eura dodatne pomoći

11.04.2024 u 16:24

Bionic
Reading

Njemačka je preživjelima Holokausta koji su postali žrtve najnovijeg rata u Izraelu isplatila 25 milijuna eura pomoći, priopćeno je u četvrtak u Berlinu

"Ova uplata bi u izvanrednoj situaciji za preživjele Holokausta trebala predstavljati gestu solidarnosti i podrške Njemačke prema Izraelu", stoji u priopćenju ministarstva financija.

Ministarstvo je nadalje priopćilo kako se radi o "nebirokratskoj hitnoj pomoći" u "zastrašujućim" vremenima.

Mnogi preživjeli Holokausta su, kako je nadalje priopćeno, posebno teško pogođeni terorističkim napadom Hamasa od 7. listopada prošle godine. "Mnogi su ostali bez krova nad glavom ili bez tuđe pomoći", priopćeno je.

Isplata se vrši uz asistenciju Jewish Claims Conference, organizacije koja se brine oko isplate odštete preživjelima Holokausta, i izraelskih vlasti koje određuju o tome tko će tu pomoć primiti.

Svaki od još uvijek živih 113.000 preživjelih Holokausta koji žive u Izraelu primit će jednokratnu pomoć od 220 eura, a isplata je počela u ožujku.

Predsjednik Jewish Claims Conference Gideon Tylor pozdravio je isplatu njemačke vlade.

"Ova simbolična isplata preživjelima Holokausta koji žive u Izraelu je poruka solidarnosti", zaključio je Tylor.

  • +2
Prosvjedi protiv vlade u Izraelu Izvor: Profimedia / Autor: AHMAD GHARABLI / AFP / Profimedia

Iz izraelskih gradova uz granicu s Pojasom Gaze je protjerano na desetke tisuće građana među kojima su i preživjeli Holokausta.