susret u berlinu

Njemačka Poljskoj zajamčila pomoć na granici s Bjelorusijom

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 25.11.2021 18:03
  • Objavljeno 25.11.2021 u 18:03
Mateusz Morawiecki i Angela Merkel

Mateusz Morawiecki i Angela Merkel

Izvor: EPA / Autor: JOHN MACDOUGALL / POOL

Njemačka kancelarka Angele Merkel potvrdila je u četvrtak u Berlinu nakon razgovora s poljskim premijerom Mateuszom Morawieckim jedinstvo Njemačke i Poljske glede migrantske krize na granici s Bjelorusijom.

"Mi smo, što se tiče karaktera krize ali i načina na koji bi se ta kriza trebala riješiti, jedinstvenog mišljenja", rekla je Merkel nakon sastanka s Morawieckim.

Merkel, koja do inauguracije nove njemačke vlade početkom prosinca obavlja dužnost predsjednice tehničke vlade, Poljskoj je zajamčila punu solidarnost.

"Mi Europljani moramo biti složni", rekla je Merkel i naglasila kako treba razmišljati i o novim sankcijama protiv bjeloruskog režima ako se kriza ne pomakne s mjesta.

Ona je iznova opravdala svoje telefonske razgovore s bjeloruskim vlastodršcem Aleksandrom Lukašenkom, kojeg nakon neregularnih izbora prošle godine Europske unije ne smatra legitimnim predsjednikom.

"Sankcije su jedno no s druge strane se uvijek moramo pokazati otvorenima za dijalog ako taj dijalog doprinese rješenju problema", rekla je Merkel koja je dodala kako Bjelorusija nije suprotstavljena samo Poljskoj nego i cijeloj Europskoj uniji.

Poljski premijer Morawiecki je još jednom ponovio kako Poljska štiti EU granicu a time i njezine članice.

"Mi tako branimo i Njemačku od velikog vala migranata. Lukašenko uvijek iznova provjerava sigurnost ove granice", rekao je Morawiecki.

Istodobno je Poljska, kako je naglasio, uz pomoć Europske komisije i Njemačke, svojim diplomatskim nastojanjima postigla to da se zaustave letovi s Bliskog istoka za Bjelorusiju.

Merkel i Morawiecki su Bjelorusiji predbacili "hibridne napade" i pokušaj destabilizacije Europske unije.

Morawiecki je rekao kako su poljske vlasti u srijedu navečer spriječile nasilni ulazak dvjestotinjak ilegalnih migranata u Poljsku koji su pritom napali poljsku policiju.

Morawiecki je rekao da pored Bjelorusije koja na granicu s EU-om ciljano dovodi migrante s Bliskog istoka i Afrike, sada i Rusija isto čini s migrantima iz Afganistana.

Merkel je od Rusije zatražila da utječe na Lukašenka i da mu dade do znanja da "ljudi ne smiju biti zloupotrebljavani u hibridne svrhe".

Dvoje državnika je istodobno izrazilo zabrinutost zbog pokretanja ruskih postrojbi uz granicu s Ukrajinom.

"Svaki daljnji agresivni čin protiv suverenosti Ukrajine bi imao visoku cijenu, to je jasno", rekla je Merkel.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!