stabilizacija ili obmana

Njemačka mirovina: Što radnici i budući umirovljenici mogu očekivati od Scholzova paketa

15.05.2024 u 11:12

Bionic
Reading

Oko novog njemačkog mirovinskog paketa lome se koplja. Njime kancelar Olaf Scholz želi stabilizirati mirovine do 2039., a istovremeno se očekuje ogroman porast doprinosa od 2028. No pojedini njemački mediji pišu da Scholz i njegovi kolege ovim paketom obmanjuju milijune radnika

Savezna vlada samu sebe laže mirovinskim paketom II, piše njemački Bild. Vladajući ovim mirovinskim paketom obmanjuju milijune radnika koji vjeruju da imaju mirovinsko osiguranje, a zapravo ga nemaju. Bild pritom navodi tri stvari koje žele prešutjeti.

Mirovine postaju sve skuplje

Mirovinskim paketom znatno će se povećati doprinosi radnika (i poslodavaca) za mirovinski fond - sa sadašnjih 18,6 na 22,3 posto do 2035. To znači da će se doprinosi povećati za 20 posto.

Primjerice, za radnika s plaćom od 3000 eura bruto, to na mjesečnoj razini znači čak 57 eura manje neto.

Odlazak u mirovinu sa 68 ili 70 godina je neizbježan

Dosad su dva radnika svojim doprinosima financirala jednog umirovljenika (podaci Instituta IW). U 2030. morat će financirati gotovo 1,5 umirovljenika, što je ogroman problem. Ali mirovinski paket II jedva da to može postići.

Parlamentarna skupina FDP-a u Bundestagu sada se zalaže za kasniji odlazak u mirovinu. Između ostalog, trebala bi postojati ograničenja za odlazak u mirovinu sa 63 godine, a dobrovoljno umirovljenje trebalo bi biti moguće i nakon 67. godine života.

Cilj je kasnijim odlaskom u mirovinu rasteretiti mirovinski fond, a time i obveznike doprinosa.

'Apsurdno', rekao je kancelar. Njegov SPD također blokira kasniji odlazak u mirovinu. S druge strane, pojedini članovi Zelenih sad su otvoreniji za to.

Novom dioničkom mirovinom jedva se išta postiže

Usprkos ogromnom otporu SPD-a i Zelenih, FDP je uveo novu stavku u mirovinski paket II - u budućnosti će se milijarde poreza (ili zajmova) uložiti na burzu, a ove godine 12 milijardi eura. Do 2035. trebalo bi to biti 200 milijardi eura.

Očekivani prihod od 2036. je 10 milijardi eura. No s isplatama mirovina, koje iznose gotovo 400 milijardi eura godišnje, to je jedva primjetno, upozorava Bild.