BIJELI ZAGREB GRAD

Niste počistili snijeg? Prijeti vam kazna do 1000 kuna

10.12.2012 u 15:42

Bionic
Reading

Snježni val koji je ovoga vikenda zameo Zagreb, podigao je na noge sve moguće službe koje su se danonoćno borile sa bijelim 'zanovijetalom'. Prema prognozama, večeras Zagrepčane opet očekuje novi, a možda još i obilniji obrok snježnih pahulja negoli preko vikenda. Međutim, zna to i svih 208 ekipa Zagrebačkih Cesta koji su, kako su najavili na izvanrednoj konferenciji za novinstvo – 'potpuno spremni za novi okršaj sa snijegom i ledom!'

'Tokom vikenda, ekipe Zagrebačkih Cesta danonoćno su bile na terenu i odradile na tisuće hitnih intervencija. Danju su ralicama krčili najvažnije i najopterećenije gradske prometnice, mostove, prilaze institucijama poput bolnica i škola, dok smo noću čistili što smo više mogli sporedne ulice, kao i one unutar gradskih četvrti. Potrošili smo 13 tisuća tona soli, a problema smo najviše imali na Sljemenu gdje su čak naše 2 ralice 'zapele' u snijegu, ali sada je i na Sljemenu situacija pod kontrolom i promet se može odvijati', rekao je Alen Gospodičić iz ZC-a, naglasivši kako dobar dio od rečenih 208 ekipa trenutno odmara, pripremajući se za eventualnu večerašnju cijelonoćnu šihtu grebanja i posipanja solju zagrebačkog asfalta

Rame uz rame sa Zagrebačkim Cestama, sa sniježnom nepogodom bore se i sve ostale podružnice Zagreb Holdinga pa su tako na konferenciji prisustvovali i predstavnici Zrinjevca, ZET-a, Čistoće i Zagreb Parkinga. Dubravko Baričević iz ZET-a rekao je kako ništa neće prepustiti slučaju ovaj put, i svim silama pokušati izbjeći kaos koji je nastao u tramvajskom prometu tokom vikenda. 'Umjesto uobičajenih 20-ak intervencija dnevno, preko vikenda smo ih, uz tri sudara, imali i do tri puta toliko. Hitno smo se organizirali i otvorili i hitnu info liniju na koju građani ovih dana mogu dobiti ekipe za hitne intervencije ZET-a, i to na broj 0800 200 060, a također, na stajalištima na kojima postoje 'displeji', putnike ćemo kroz ugrađene zvučnike obavještavati o eventualnim zastojima i alternativnim rutama. Isto tako, sve informacije mogu se vidjeti i na službenim stranicama ZET-a, www.zet.hr', rekao je Baričević.

Zagreb Parking i njegovi radnici još su u petak krenuli s lopatama i to ne na garažama ZP-a već uličnim prilazima, a u subotu su se prihvatili i garaža. Također, Robert Mišeta iz ZP-a naglasio je kako se na mjestima u gradu gdje snijeg nije očišćen parking ne naplaćuje, ali tamo gdje jest, naplaćuje se. 'U subotu navečer smo s 5 bagera i 10 traktora čistili velika parkirališta, trešnjevački plac, placeve u Dubravi, branimirovu tržnicu kao i cijeli Branimirov trg, Kennedyev trg, Kvatrić, Savsku ulicu, trg Maršala Tita, bivšu strojarsku ulicu, oko velesajama, Tuškanovu i Vončininu ulicu. Od jutros pa do 17 sati 200 će ljudi nastaviti raditi na ovim poslovima a večeras će ih biti još i više kada ćemo odnositi ono što ralice nanesu na rubove kolnika. Čistimo također i oba zelena vala, Petrovu ulicu, Maksimirsku i dalje, sve prema Sesvetama, kao i novozagrebačke tržnice, primjerice one u Utrinama i Zapruđu', rekao je Robert Mišeta, naglasivši da su do sada potrošili preko 60 tona soli dok su za idući dan pripremili 35 tona.

Djelatnici Zrinjevca i Čistoće, kako su rekli njihovi predstavnici Igor Toljan i Vinko Vučić, pripremili su novih 200 tona soli, kao i 20 tona tehnološkog materijala, 'sipine'. Njome će posipati nogostupe, tramvajska stajališta kao i prilaze raznim institucijama koje su u sklopu projektao'državanja javnih površina'. Što se tiče nogostupa pred haustorima, svi prisutni apelirali su na građane da se 'prime lopata' i pomognu jedni drugima u sprečavanju lomljenja po zaleđenim trotoarima. Naglasili su da je to čak i zakonska obveza građana, te da čak i novčano mogu biti kažnjeni ukoliko ne čiste snijeg pred svojom zgradom - i to kaznom od 700 - 1000 kuna.

Sve u svemu, zagrebačke su se službe po svemu sudeći, nakon kaotičnog vikenda i gotovo pa prometno potpuno blokiranog grada, pribrale i pripremile za najavljenu navalu novih sniježnih nanosa.