SUD NA STRANI PREMIJERA

Ništa od zabrane križeva u javnim ustanovama: 'Raspelo ide uz Bavarsku'

19.12.2023 u 18:15

Bionic
Reading

Savezni upravni sud u Leipzigu je u utorak proglasio ispravnim ukaz bavarskog premijera Markusa Soedera iz 2018. o obvezi postavljanja raspela u javne ustanove

"Raspelo u javnim ustanovama ne krši ustavna prava pojedinca i ne diskriminira druge vjerske skupine", stoji u obrazloženju.

"Vjerska neutralnost države uzajamčena ustavom ne znači u isto vrijeme potpuno isključivanje vjerskih poveznica", navodi sud.

Najviši njemački upravni sud je time odbacio tužbu nekoliko bavarskih organizacija poput Saveza za duhovnu slobodu (BFG) koje smatrau da se postavljanjem raspela u državne ustanove krši načelo vjerske neutralnosti države. BFG je još prije odluke najavio tužbu pred ustavnim sudom u Karlsruheu.

No, pozdravio ju je Soeder rekavši da je "raspelo simbol naše kršćanske kulturne tradicije. Raspelo ide uz Bavarsku".

On je ukaz o postavljanju raspela u državne ustanove u Bavarskoj donio odmah nakon stupanja na dužnost premijera Bavarske što je protumačeno kao predizborni potez uoči pokrajinskih izbora 2018.

Njegovu odluku je tada kritizirao minhenski nadbiskup kardinal Reinhard Marx koji je Soedera optužio da "unosi nemir i podjele".

Ustavni sud je još 1995. odlučio da je obveza postavljanja raspela u školske učionice, sadržana u bavarskom zakonu o obrazovenju, nespojiva s vjerskom neutralnošću države.