deeskalacija napetosti

Niska očekivanja od pregovora NATO-a i Rusije

12.01.2022 u 08:38

Bionic
Reading

Predstavnici NATO-a i Rusije održat će u srijedu sigurnosne pregovore u jeku krize na istočnoj ukrajinskoj granici, nakon što se napredak na sličnim ovotjednim sastancima pokazao teško dostižnim.

Dvije strane će se sastati na Vijeću NATO-Rusija, prvom od 2019., u sjedištu zapadnog obrambenog saveza u Bruxellesu.

Na vrhu agende NATO-a njegovi su strahovi da bi se Rusija mogla pripremati za novi upad na ukrajinski teritorij, slično aneksiji poluotoka Krima 2014. Deseci tisuća ruskih vojnika raspoređeni su u blizini granice posljednjih mjeseci.

Očekuje se da će Moskva zauzvrat iznijeti svoje sigurnosne zahtjeve. Rusija želi jamstva da se NATO neće širiti dalje na istok, da će smanjiti snage i oružje u Europi, kao i da se Ukrajina nikada neće pridružiti NATO-u - što je glavna crvena linija za Savez i bliskog partnera Kijev.

Očekivanja od razgovora u srijedu su mala, ali NATO se nada da će uvući Moskvu u kontinuirani dijalog i spriječiti vojnu eskalaciju. 

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je ovog tjedna da bi  dogovor za nove sastanke bio dobar ishod.

Sastanak je uslijedio nakon američko-ruskih razgovora u ponedjeljak u Ženevi koje su obje strane opisale kao konstruktivne, ali nisu donijeli konkretne rezultate.

NATO je isti dan u Bruxellesu održao razgovore s Ukrajinom kako bi se pripremio za sastanak s Rusijom u srijedu.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici zaprijetili su sankcijama u slučaju invazije. Moskva kaže da nema planova za agresiju.