NEPOMIRLJIVI STAVOVI

Rusija traži sigurnosna jamstva NATO-a uoči pregovora sa SAD-om

09.01.2022 u 12:20

Bionic
Reading

Rusija je ponovila svoje pozive na obvezujuće sigurnosne sporazume s NATO-om uoči pregovora sa SAD-om radi ublažavanja sve većih napetosti oko Ukrajine

Država treba "jamstva" saveza da se neće dalje širiti, rekao je u nedjelju novinskoj agenciji Interfax zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

Očekivanja Moskve u vezi s razgovorima bila su "realna", rekao je Rjabkov. "Na temelju signala koje smo proteklih dana čuli iz Washingtona i Bruxellesa, mislim da bi bilo naivno pretpostaviti napredak - a kamoli brz napredak."

Rjabkov je također naglasio da Rusija ne namjerava razgovarati o nemirima u Kazahstanu s američkim izaslanstvom koje predvodi zamjenica državnog tajnika Wendy Sherman.

Njih se dvoje sastaje na radnoj večeri u nedjelju.

Bivšu sovjetsku republiku uznemirili su protuvladini prosvjedi i zatražila je pomoć vojnog saveza pod vodstvom Rusije.

Pregovori u Ženevi dolaze u jeku zabrinutosti SAD-a i EU-a oko moguće invazije Rusije na Ukrajinu.

U srijedu je u Bruxellesu zakazan i sastanak Vijeća NATO-Rusija - prvi takav sastanak u dvije i pol godine. Nakon toga u četvrtak će uslijediti razgovori u Beču u sklopu Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Sjedinjene Američke Države optužile su Rusiju za gomilanje snaga u područjima na granici s Ukrajinom i žele da se vojnici povuku.

Rusija niječe da planira bilo kakvu invaziju. Moskva se izjasnila protiv prijema daljnjih istočnoeuropskih zemalja u NATO i zahtijeva jamstva da Ukrajina nikada neće postati članica obrambenog saveza.

Washington je već odlučno odbacio mnoge prijedloge Moskve za smirivanje napetosti.