Dobre vijesti (barem negdje)

Nintendo osjetno poboljšao digitalnu prodaju

25.04.2013 u 18:49

Bionic
Reading

Prema godišnjem izvješću Nintendo je udvostričio prihod od digitalne prodaje

Ova fiskalna godina bila je iznimno uspješna za Nintendo, barem u dijelu digitalne prodaje. Naime, Nintendo je udvostručio prihod od digitalne prodaje te ona sada iznosi 165 milijuna dolara u odnosu na prošlogodišnjih 79 milijuna.

Ovakav golemi uspjeh potaknut je lansiranjem opcije downloadanja cijelih igara za Nintendo platforme, nešto što konkurencija nudi već godinama. Nintendo 3DS dobio je svoje prve cijele igre za download izlaskom New Super Mario Bros 2 igre u kolovozu prošle godine dok je Wii U odmah po izlasku u studenom 2012. godine imao većinu igara dostupnih u retail verziji spremne za kupnju na eShopu.

 

Jedini veći izdavač koji odbija koristiti eShop je Activision. Ne žele Call of Duty: Black Ops i Wipeout 3 učiniti dostupnima za download.

Ovo su svakako dobre vijesti za Nintendo nakon što se predviđanja prodaje igara, Wii U konzole i 3DS-a nisu ostvarila. Prema riječima kompanije igre su ispunjavale očekivanja u Japanu dok je prodaja u Americi i Europi podbacila. New Super Mario Bros 2 prodan je u 6.5 milijuna primjeraka, a Animal Crossing je dosegao brojku od 3 milijuna prodanih kopija samo u Japanu.

 

Tokom fiskalne 2012. godine, koja traje od 31. ožujka 2012. do 1. travnja 2013., Nintendo 3DS prodao je 13.95 milijuna primjeraka što nije ispunilo ni pesimistične procjene Nintenda (15 milijuna). Nintendo 3DS je od svog izlaska do danas prodao 31 milijuna konzola.

Wii U također nije dosegao predviđane brojke. Konzola je prodala 3.45 milijuna primjeraka neostvarivši cilj od 4 milijuna (prvotna procjena Nintenda iznosila je čak 5.5 milijuna).

 

Za sljedeću godinu Nintendo očekuje prodati 9 milijuna Wii U konzola i 18 milijuna 3DS-ova.