NAKON SASTANKA S PUTINOM

Nikolić: Rusija je za vojnu neutralnost Srbije

10.03.2016 u 18:13

Bionic
Reading

Srbija mora ostati vojno neutralna i može računati na ekonomsku i političku potporu Rusije, izjavio je u četvrtak u Moskvi srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić nakon što se sastao s ruskim šefom države Vladimirom Putinom, izvijestili su beogradski elektronički mediji

"Mislim da smo se u potpunosti suglasili da Srbija treba zadržati vojnu neutralnost. Mislim da se ta neutralnost postiže tako što balansiramo i pravimo sporazume i s jednim i s drugim vojnim savezom, ali ne uključujući se ni u jedan i koristeći pogodnosti što su tehnički razvijeniji od nas", rekao je Nikolić poslije sastanka s predsjednikom Rusije.

Predsjednik Srbije potvrdio je medijima da je s ruskim predsjednikom razgovarao i o sporazumu Srbije s NATO-om i diplomatskom statusu za osoblje rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu, nakon što je sporazumom s NATO-om regulirano da pripadnici tog saveza u Srbiji imaju diplomatski status po odredbama Bečke konvencije.

"Razgovarali smo o tome. Situacija uopće nije alarmantna niti je pozicija Srbije ili Rusije ugrožena. On (Putin) razumije što je dogovoreno", rekao je Nikolić.

Srbijanski šef države kaže i da je sporazum o statusu djelatnika rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu "pripremljen", te da će verifikacija morati sačekati izbor nove vlade nakon izbora 24. travnja.

Nikolić je novinarima prenio kako je "Putin jasno rekao da Srbija može ubuduće računati na podršku Rusije na ekonomskom planu i u političkom nastupu tamo gdje brani svoj suverenitet i cjelovitost, poglavito kada je riječ o Kosovu".

Bilo je riječi o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u Rusiju, a Nikolić je prenio Putinovu ocjenu da će proizvodi iz Srbije "imati poseban status".

Prema izvješćima iz Moksve prije sastanka Putin-Nikolić, srbijanski predsjednik se zahvalio domaćinu "za sve što je učinio za Srbiju".

"Ne možete da zamislite koliko se Srbija osjeća zahvalnom zbog dva vaša postupka koji se tiču budućnosti Srbije, ali i Republike Srpske", rekao je Nikolić, podsjećajući da je Rusija blokirala rezoluciju o Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN-a i spriječila ulazak Kosova u UNESCO.

Nikolić je ocijenio da bi "donošenjem rezolucije o Srebrenici Srbi bili optuženi kao genocidni narod i potvrdili bi se stereotipi koji su postojali o tome".

"Znam koliko je teško u Vijeću sigurnosti UN-a staviti veto i taj će potez ostati zapamćen u Srbiji", citiraju beogradski mediji Nikolićeve izraze zahvalnosti ruskom šefu države.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin čestitao je danas predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću na nagradi Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda, koja mu je uručena u Moskvi.

Nikolić je posjet Moskvi započeo u u srijedu kad mu je patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril uručio nagradu koja se dodjeljuje "za zaštitu i popularizaciju istočno-kršćanskih vrijednosti".

Putin je kao značajno ocijenio to što je premijer Srbije Aleksandar Vučić jesenas posjetio Moskvu i što će, kako se nada, i ruski premijer Dmitrij Medvedev uskoro posjetiti Beograd.