DEBAKL CIVILNE ZAŠTITE

Nijemci htjeli upozoriti građane na katastrofu pa doživjeli - katastrofu: Pao sustav, sirene su razmontirali na kraju Hladnog rata, udruženje gluhih ismijava državu: 'Nismo ništa čuli'

11.09.2020 u 10:36

Bionic
Reading

Njemačka se često navodi kao primjer države u kojoj javne službe savršeno funkcioniraju, no primjer od četvrtka pokazuje da to nije uvijek baš tako. Naime služba civilne zaštite teško se osramotila nakon što je nacionalni dan upozorenja na katastrofe završio doslovce katastrofom - padom sustava za obavještavanje građana putem mobitela i zaključkom da u velikom broju gradova sirene za uzbunjivanje naprosto ne rade

Kako to obično biva kod Nijemaca, sve je bilo pomno isplanirano: u 11 sati diljem zemlje trebale su se oglasiti sirene, a građani su na čak dvije aplikacije, koje je za ovu priliku pripremila država, trebali dobiti obavijest o evakuaciji. Obavijest je građanima trebala doći i putem TV-a, radija, uličnih billboarda te javnog razglasa.

No sustav je već tijekom jutra postao svjestan toga da se sve sirene neće aktivirati u planirano vrijeme. Primjerice, München je svoje sirene većim dijelom rastavio još nakon završetka Hladnog rata, a to je potvrdio i glasnogovornik tamošnjih vatrogasaca. Problemi su zabilježeni i u saveznoj državi Brandenburg te u Potsdamu, u kojem građani uopće nisu čuli sirene koje su se navodno oglasile.

Kad je riječ o aplikaciji, Christoph Unger, šef Službe za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama (BBK), priznao je da je velik broj istovremenih poruka upozorenja srušio sustav, zbog čega su dolazile sa zakašnjenjem, katkad većim od pola sata.

'Upozorenje nije poslano samo iz centrale, već iz niza drugih kontrolnih centara koji su ga neovisno poslali, zbog čega je sustav bio preopterećen', rekao je Unger.

Kako to obično biva, fijasko je izazvao niz reakcija na društvenim mrežama, a najčešće se citira tweet Saveza gluhih koji je nakon zakazivanja sirena cinično prokomentiralo: 'Mi nismo ništa čuli.'

Na debakl su reagirali i političari, pa potpredsjednik liberalnih demokrata (FDP) Michael Theurer kaže kako je neuspjeh 'upozorenje saveznoj vladi da mora hitno djelovati na području civilne zaštite'.

Dan upozorenja, zamišljen kao priprema građana na potrese, vremenske neprilike, kemijske, terorističke napade i druge katastrofe, i narednih godina održavat će se svakog drugog četvrtka u rujnu, pa Nijemci imaju dovoljno vremena popraviti nedostatke.